ŽIVOTNI INTERVJU

TRUMPOV NAJDRAŽI 'NOVINAR': 'U redovnom sam kontaktu s predsjednikom. Spašavamo Ameriku, imamo istu misiju: potpuno uništenje naših neprijatelja'

Mi smo dva sveca istog vremena, kaže Alex Jones, 43-godišnji američki radijski voditelj, notoran po vjerovanju i zdušnom širenju teorija urota u svojim emisijama i na svom portalu Infowars.

Vjerujete li da američka vlada posjeduje meteorološko oružje kojim može stvoriti uragan i poslati ga na ljude? Alex Jones vjeruje. Homoseksualni brakovi? To je, jasno, plan globalnog tajnog društva za razbijanje obitelji i nestanak Boga. No, da je rušenje tornjeva Svjetskoga trgovinskog centra u New Yorku zapravo orkestrirala američka vlada, ipak nije posve uvjeren. Devedeset pet posto je siguran da je to istina. A što je s masakrom u osnovnoj školi Sandy Hook 2012., u kojem je ubijeno 20 djece? “To je obmana iza koje stoje lobisti za zabranu nošenja oružja”, uvjeren je Jones.

Kada mu u posjet dođe novinar njemačkog Spiegela, Jones ga vodi po golemu studiju smještenom na periferiji Austina. Teksaški grad, u koji se mladi doseljavaju i koji ubrzano raste, mjesto je odakle Jones emitira svoje emisije. U gradu ga dobro znaju. Dok šeće ulicom, građani mu prilaze i traže autogram i fotografiju. No, točna lokacija na kojoj se nalazi njegov studio je tajna. “Opreza nikad dosta”, objašnjava njemačkom novinaru.

Kada kaže “mi smo dva sveca istog vremena”, Jones misli na sebe i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Jones je jedan od najvećih predsjednikovih obožavatelja, ali to ne bi bio toliki problem da ljubav nije uzajamna. Jonesa slušaju milijuni Amerikanaca, a jedan od njih je Trump. Zahvaljujući njemu, Jones štiti svoj utjecaj na javnost. No, tko je čovjek kojega američki predsjednik redovito prati? “Luđak”, kratko odgovaraju mnogi, ali Spiegelov Veit Medick nije u to posve uvjeren. Iako, simptoma ne nedostaje.

Nekoliko minuta prije 11 sati na dan Spiegelova posjeta, baš uoči početka Jonesove emisije, u studiju je 18 stupnjeva, ali Jones se svejedno znoji. Pregledava raspored za taj dan. Njegovi su zaposlenici našli nekoliko “fantastičnih skandala” koji su, kako kaže, odavno trebali biti objelodanjeni. A što je na meniju za taj dan? Među ostalim, “tajni” planovi velikih internetskih kompanija za blokiranje konzervativnih portala poput Jonesova i “istina” o radioaktivnoj kontaminaciji u japanskoj nuklearki Fukushima. “Isuse, gdje da počnem”, pita se. Nekoliko minuta poslije svijetli lampica koja pokazuje da počinje show. “Uživo smo u programu. Srijeda je, 8 veljače 2017., a demokrati se tope poput skupine mentalno zaostale djece”, počinje Jones svoju emisiju.

Tajna lokacija

Za razliku od crno-bijelog svijeta kakav prikazuje publici, Jones je itekako slojevit i teško ga je strpati u jednu ladicu. Osnivač websitea Infowars u svom svijetu živi već 20 godina. Taj je svijet podijeljen na neprijatelje i prijatelje, prepun intriga i skandala, zataškavanja i urota. Prema Jonesovu mišljenju, globalne elite sklopile su savez s ciljem uništenja Sjedinjenih Država. Tu poruku on širi pet dana tjedno u svom Alex Jones Showu, a prenosi ga više od stotinu radiostanica diljem zemlje. Njegov website, koji kritičari nazivaju portalom za “fake news” (lažne vijesti), čitaju milijuni ljudi.

Nije riječ o maloj kompaniji, ni o malom studiju. Kompleks je u industrijskoj zoni grada, iznad ulaza su nadzorne kamere, na prozorima crne zavjese, a gosti moraju potpisati ugovor da neće otkriti lokaciju na kojoj se nalazi. Nije samo lokacija studija tajna. Jones se toliko brine da ima i vlastitog tjelohranitelja.

Na zidu na ulazu znak je s natpisom “Sloboda ili smrt”. Na spremniku s vodom stoje isprintane riječi “Liberalne suze”. No, medijska kuća Alexa Jonesa ozbiljan je biznis. Četiri studija ispunjena su najnovijom opremom, a mjesto s kojega se izvještava da Barack Obama smrdi na sumpor izgleda poput bilo koje druge renomirane medijske kuće. Postoji velika soba za snimanje promotivnih spotova, “open space” uredski dio, čak i dijelovi za rekreaciju sa stolom za ping-pong i jednorukim jackom. Svoj ured Alex Jones naziva “Središnjim teksaškim zapovjedništvom i srcem otpora”. U prošlosti su Jones i njemu slični bili na marginama društva, proglašavani ludarama, ali više nije tako. “U redovnom sam kontaktu s predsjednikom Trumpom”, objašnjava Jones. “Već smo nekoliko puta od izbora razgovarali”, kaže. O čemu? “O zajedničkim ciljevima uništavanja neprijatelja.”

Otkako je Trump došao na vlast, mnogi govore o novoj, Trumpovoj Americi. Bizarni pogled na svijet, vjerovanje u teorije urote i otvoreno propagiranje takvih ideja postalo je sve prihvatljivije. “Nigdje to nije toliko očito kao kod Jonesa”, piše Spiegel.

Jones i Trump poznaju se odavno. U vrijeme predsjedničke kampanje Jones je gorljivo i žestoko lobirao za Trumpa. Svim snagama i svim oružjima.

“Vaša reputacija je fantastična”, rekao mu je Trump kada je došao kao gost u emisiju. “Ovo što radite epskih je razmjera. To je na razini Georgea Washingtona”, uzvratio mu je kompliment Jones. Nastavak intervjua otkrio je koliko toga njih dvojica imaju zajedničko. Na primjer, sklonost lažima, izmišljotinama, konstrukcijama, poluistinama. Nije ni čudo što je Trumpovo doba izrodilo nove pojmove kao što su alternativne činjenice. Dvojica muškaraca dijele sklonost svođenju kompleksnog svijeta politike na jednostavne misli. Obojica dobro leže publici kojoj ne bi smetalo da nema Kongresa. Obojica vole razbijati tabue i mrze velike kompanije i televizijske mreže. Dva sveca istog vremena.

Kada je Trump objavio rat mainstream medijima, Jones je objeručke prihvatio novu situaciju, tepajući sam sebi da je njegova medijska kuća ne alternativna, nego avangardna. Prema mišljenju mnogih, ono što Trump trenutačno govori, to je Jones odavno rekao. Posljednja u nizu konstrukcija je ona o “deep stateu” (dubokoj državi) kao aluziji na deep web (skriveni dio interneta na kojem se događaju kriminalne radnje).

Samo propaganda

Kada je Trump počeo fantazirati o milijunima pokradenih glasova te tražiti da se ponovi prebrojavanje (ljutit zbog medijskih izvješća da je Hillary Clinton dobila više glasova birača od njega, ali je Trump pobijedio zbog elektorskog sustava), poznavatelji Jonesova lika i djela znali su da im te optužbe zvuče poznato. O tome je govorio u svojim emisijama Jones. Isto vrijedi za Trumpovu nedavnu izjavu da mainstream mediji ne izvještavaju dovoljno o terorističkim napadima. Znanstveno nepotvrđene tvrdnje da cijepljenje uzrokuje autizam također je širio Jones.

Sa Spiegelovim novinarom Medickom Jones je razgovarao u pauzama, posvećujući mu, kako je napisao novinar, dosta vremena, čavrljajući s njim, nudeći mu vodu i pričajući o svoje troje djece. “Teško mi se isključiti”, priznao mu je. “Stalno vidim propagandu u svemu.” Unatoč tome, dodao je: “Prvi put u životu imam nadu da Amerika nije osuđena na propast”.

Sebe i svoju medijsku mašineriju Jones sve više gleda kao produženu ruku Trumpove Bijele kuće i stroj za mobilizaciju pješaštva za spas domovine, piše Spiegel. Jones svoju medijsku kuću vidi dijelom medijske fronte koju čine ultradesničarski portali i mediji poput Breitbarta (čiji je bivši urednik Steve Bannon sada Trumpov savjetnik) te Gateway Pundit i LifeZette. I sve te platforme imaju dobar pristup Bijeloj kući za koju praktički rade promociju. Riječ je o konzervativnoj skupini medija i aktivista, koja pokušava slomiti moć tradicionalnih medija. Kada spominje Trumpa, piše njemački novinar, Jones kao da govori o svojevrsnom vođi, Führeru. Prvi Trumpovi tjedni na vlast? “To je totalna pobjeda”, odgovara Jones.

A što misli o zabrani imigracije? O deportacijama? O policijskoj državi kakvu sanja Trump? Sve to za Jonesa su odlične ideje. “Današnjoj Americi treba čvrsta ruka”, kaže. Kako bi pomogao Trumpov uspon na vlast, Jones se u kampanji žestoko obrušavao na njegove protivnike. Mjesecima je udarao po demokratima. Hillary Clinton, Trumpovu protukandidatkinju, nazvao je istrošenom, psihopatkinjom, demonom iz pakla. Izjavio je da Barack Obama i Hillary Clinton smrde na sumpor. Obama i Clinton izrugivali su se njegovim riječima, govoreći da je jasno tko stoji na drugoj strani. Clinton je spomenula Jonesa, a Obama je pred kamerama mirisao svoju ruku šaleći se i radeći grimase. Ta se scena pretvorila u senzaciju na internetu, ali je Jonesu također pribavila više pažnje javnosti.

Svijet teorija urote

Kako kaže Spiegelov novinar, Jones nije luđak kakvim ga svi smatraju. No, zbog toga je samo opasniji. Načitan je, dobro istražuje teme i zna ponešto o međunarodnoj politici, piše Medick. Kada je mikrofon isključen, Jones čak zvuči suhoparno, kao da je član Europske komisije. Ali kada krena akcija, Jones je u elementu, uskače u ulogu po kojoj je poznat i postaje furija.

Odrastao je, piše Spiegel, u predgrađu Dallasa, otac mu je bio zubar, a majka kućanica. Nakon srednje škole upoznao se sa svijetom teorija urote, i to putem John Birch Societyja, ekstremno desne, antikomunističke organizacije. Te je teorije iznosio na radiju. Nakon što su desničarski ekstremisti izveli napad na zgradu federalne vlade u Oklahoma Cityju u travnju 1995., optužio je vladu da je bila uključena. Lokalna stanica dala mu je emisiju. Četiri godine poslije, 1999., pokrenuo je website Infowars.

Kako analizira novinar Spiegela, Jonesov je uspon primjer kako je internet promijenio i u neku ruku otrovao američki medijski svijet. Počelo je kao mali projekt za odabrane, a preraslo u impresivnu operaciju. No, dok se etablirani brendovi bore za opstanak, alternativne platforme poput Breitbarta i Infowarsa stvaraju svjetove za sebe. Kako ističe Medick, oni su eko komore mržnje, dom za sve koji traže lake odgovore u kompliciranom svijetu. Jones, dakako, ima odgovor na sve što mu odgovara. Je li Hillary Clinton ubojica? Naravno da jest. Ona je bila državna tajnica i zato je djelomično odgovorna za rat u Libiji. Truje li vlada vodu? Naravno da to radi! Svi koji dodaju flor u vodu, kockaju se zdravljem građana. Mark Fenster, profesor prava na Sveučilištu Florida, godinama je proučavao upravo teorije urote.

“Jones je tako učinkovit upravo zato što prezentira vrlo jasnu teoriju o tome kako svijet funkcionira i iskrivljava svaku činjenicu kako bi odgovarala toj slici”, objašnjava Fenster.

milijunski auditorij Jonesovi zaposlenici sve što on kaže, prenose pomoću nekoliko kanala. Jones tvrdi, piše Spiegel, da dnevno ima tri milijuna slušatelja. Quantcast, agencija koja mjeri demografiju publike, navodi da website Infowars ima osam milijuna posjetitelja mjesečno. Jones ima oko dva milijuna pretplatnika na svom kanalu na YouTubeu, a više od milijun ljudi prati ga na Facebooku. Takvu pratnju ne može servisirati sam. Zato pri ruci ima 60 zaposlenika, što studenata, što novinara, aktivista, stručnjaka za tehnologiju i specijalista za društvene mreže. Jonesu pomažu u pripremi emisija, pišu za Infowars.com, a na portalu nisu sve ni besmislice. Dio tekstova su izvještaji s novinskih agencija, primjerice o rezultatima anketa, a Infowarsovi novinari pišu analize o trenutačnim vijestima koje stižu iz Washingtona. No, uz te priče uobičajene su teme poput one o nastupu Lady Gage na Super Bowlu i analizi je li njezin nastup zapravo bio sotonski ritual ili o CIA-inu uvježbavanju atentata na Trumpa.

Novac

Jonesu ne dolazi od klikanja. Čak je dvije trećine prihoda od trgovine. Riječ je o zubnoj pasti, pilulama za funkciju mozga, prslucima otpornima na metke, oružju, tabletama za spavanje i dodacima za potenciju s Jonesovim imenom. U pauzama emitiranja emisije vrte se reklame za te proizvode. Posao, navodi Spiegel, ide odlično.

No, kako piše dalje njemački tjednik, Trump je Jonesov medijski projekt doveo na vrh, ali tu leži potencijalni problem. Naime, ne smatraju svi da je Jonesova potpora Trumpu dobra stvar. Jones je, smatraju oni, zajahao medijskim valovima propagirajući tvrdnju da je vlada utjelovljenje zla te da je riječ o sili tame. Publiku je pridobio upravo mržnjom prema Washingtonu. Sada je taj Washington centar svega što je dobro. Zbog načina na koji Jones govori o Trumpu doima se kao njegov ministar propagande. A to bi moglo razočarati Jonesove fanove.

Jones se trenutačno ne to ne osvrće. Ne može, objašnjava Spiegelovu novinaru, shvatiti ljude koji ne shvaćaju o čemu se radi u Trumpovoj zabrani ulaska muslimanima u SAD. Kako ne vide da predsjednik samo pokušava zadržati islamističke, radikalne horde podalje od SAD-a? “Planirao sam prikazati gledateljima snimke egzekucija da shvate o kakvim je barbarima riječ”, kaže Medicku. Odlučio se, ipak, na drugačiji pristup. Kada se ponovno upali lampica na kameri, Jones počinje s pričom. “U svijetu postoji milijarda sunita. Ti ljudi napadaju naše šoping-centre. Bacaju kiselinu ženama u lice. Bacaju homoseksualce sa zgrada”, nabraja, a iza njega se smjenjuju prizori unakaženih žena. “Evo vaših ljepotica”, poentira Jones.

“Ne razumijem kako svi ljudi nisu u panici zbog radikalnih islamista”, komentira. Smatra kako je riječ o tolikoj prijetnji da bi bilo najbolje posve zatvoriti ulaz u zemlju. “Zaboravite Kip slobode. To je simbol propagande. Trebali bi prestati klanjati se svakoj trećesvjetskoj naciji koja dođe s kugom i tuberkulozom”, kaže.

Jones ima mnogo novih planova. Među njima je otvaranje ureda u Washingtonu u kojem bi radilo deset ljudi. Iz sjene želi prijeći u centar - u toliko omraženi Washington. Pomoć u tome obećao mu je Trumpov radikalni savjetnik Roger Stone, poznat kao autor knjige o Billu Clintonu u kojoj - ne navodeći niti jedan dokaz - tvrdi da je bivši američki predsjednik serijski silovatelj. Stone jedan sat tjedno vodi Alex Jones Show. “Elitisti se možda smiju njegovoj politici, ali Jones dopire do milijuna ljudi. Oni su vojnici Trumpove revolucije”, kaže Stone.

Razgolićen

Posjet njemačkog novinara studiju Trumpova bukača Jonesa završava poslijepodne. Jones je u tom trenutku gladan. Spominje roštilj poslužen u konferencijskoj sobi. “Jeste li ga probali”, okreće se novinaru. “Dobar je.” Potom dolazi do hrane, uzima plastični tanjur i trpa na njega meso. Uslijedit će nešto neočekivano. Jones naglo skida košulju, ne dajući popratni komentar. Golog torza sjedi i jede. “Izgleda poput karikature muškosti. No, to je isto tako i demonstracija moći novinaru koji mu sjedi sučelice”, bilježi njemački novinar dojmove. “Pokazuje mi da može sve što hoće.” Tada slijedi finalni udarac. Alex Jones ustaje i podiže kobasicu prema novinaru, otkrivajući u tom trenutku mnogo više od golih dlakavih prsa. “Hoćeš sisati?” pita ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:12