REPOVI SUMMITA

TRUMPOV NENADANI USTUPAK KIMU UZNEMIRIO SAVEZNIKE Seul traži pojašnjenje, zapovjedništvo američke vojske zbunjeno: 'Pa ništa nam nije rečeno'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2018. u 11:24

U.S. President Donald Trump and North Korea's leader Kim Jong Un leave after signing documents that acknowledge the progress of the talks and pledge to keep momentum going, after their summit at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore June 12, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst TPX IMAGES OF THE DAY - RC1B58F3F800
REUTERS/Jonathan Ernst

Kim Jong Un i Donald Trump

 

Nenadana odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da suspendira zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom, koja je, kako se čini, iznenadila Seul i američku vojsku, i dalje zbunjuje i uznemiruje saveznike.

Trump je to objavio nakon summita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u utorak u Singapuru, iako se to pitanje ne nalazi u zajedničkoj izjavi. Sjeverna Koreja zajedničke vojne manevre SAD-a i svog južnog susjeda smatra provokacijom te se najava njihovog odgađanja ocjenjuje kao jedan od glavnih ustupaka američke strane.

Američko ministarstvo obrane ubrzo je nakon Trumpove izjave saveznicima ohrabrujuće poručilo da "naši savezi ostaju čvrsti kao čelik".

Japan je izrazio zabrinutost zbog Trumpove objave, a ministar obrane Itsunori Onodera je kazao da su vojne vježbe "igrale važnu ulogu u sigurnosti istočne Azije". Poručio je da će Tokio nastaviti vršiti pritisak na Pjongjang zbog razvoja nuklearnog programa.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Moon Jae Ina kasno sinoć je kazao da Seul traži pojašnjenje "značenja i namjere" Trumpovih komentara u kojima je također kazao da bi u konačnici želio američke trupe stacionirane u Južnoj Koreji vratiti kući.

Američko zapovjedništvo u Južnoj Koreji, USFK, priopćilo je da nije dobilo nikakve "nove smjernice" o redovitim vojnim vježbama u regiji, uključujući i manevre naziva "Ulchi Freedom Guardian" koje bi se trebale održati u kolovozu.

Sjevernokorejski mediji naglašavaju Trumpovo odustajanje od vojnih vježbi nakon summita

Sjevernokorejski državni mediji pohvalili su u srijedu summit između Kima Jonga Una i Donalda Trumpa kao velik uspjeh naglašavajući ustupke američkog predsjednika i mogućnost novog doba mira i napretka na Korejskom poluotoku.

Prema izvješću korejske državne novinske agencije KCNA-e Trump je izrazio nakanu da obustavi američko-južnokorejske vojne vježbe, ponudi sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji i ukine sankcije protiv nje kad se odnosi poprave.

Američki predsjednik na konferenciji za novinare u utorak je rekao da bi htio ukinuti sankcije protiv Sjeverne Koreje, no da se to neće odmah dogoditi. Kim i Trump pozvali su jedan drugoga u svoju zemlju i obojica su to "rado prihvatila", prenosi KCNA.

Summit, prvi između sadašnjega američkog predsjednika i sjevernokorejskoga vođe, u jakom je kontrastu sa sjevernokorejskim nuklearnim i balističkim pokusima i ljutitom izmjenom uvreda između dvojice vođa prošle godine zbog kojih je jačala zabrinutost da bi mogle dovesti do rata. "Kim Jong Un i Trump zajednički priznaju činjenicu da je važno pridržavanje načela korak po korak i simultanih akcija u postizanju mira, stabilnosti i denuklearizacije na Korejskom poluotoku", piše KCNA.

Trump je potvrdio da SAD neće održavati vojne vježbe s Južnom Korejom dok Sjeverna Koreja pregovara u dobroj vjeri o denuklearizaciji. "Nećemo izvoditi vojne vježbe  tako dugo dok pregovaramo u dobroj vjeri", kazao je Trump za Fox News u intervjuu u Singapuru nakon summita.

"To je dobro iz mnogih razloga, a osim toga uštedjet ćemo silan novac", rekao je Trump. "Znate, te stvari koštaju. Mrzim gledati kao poslovni čovjek, ali uvijek kažem, koliko će to koštati?"

Američki republikanski senator Lindsey Graham rekao je da je taj Trumpov razlog za obustavljanje vježbi "besmislen". Za CNN je rekao: "To donosi stabilnost. Upozorenje je Kini da se ne može samo preuzeti cijela regija. Zato odbijam takve analize da je to preskupo, no prihvaćam prijedlog - povucimo se iz vojnih vježbi i vidimo možemo li naći bolji način", kazao je. (HINA)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo