JARED KUSHNER

TRUMPOV ZET 'Izrael ne može bezuvjetno priznati palestinsku državu'

Jared Kushner
 SAUL LOEB / AFP

Zet i savjetnik Donalda Trumpa, Jared Kushner rekao je u nedjelju da Izrael ne treba preuzeti "rizik priznavanja palestinske države" ako Palestinci ne ispune određene uvjete iz mirovnog plana američkog predsjednika.

Taj mirovni plan za Bliski istok koji je izradio Kushner, američki predsjednik predstavio je javnosti u utorak, u prigodi susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Po tom planu židovska država dobiva mnoge ustupke pa su ga palestinske vlasti odbile s negodovanjem.

U intervjuu za CNN voditelj je upitao Kushnera zašto traži od Palestinaca da prije uspostave države imaju slobodne medije, slobodne izbore, vjersku slobodu, neovisno sudstvo i stabilan financijski sustav.

"Nijedna arapska zemlja ne ispunjava te uvjete, pa tako ni Saudijska Arabija i Egipat", s kojima je Kushner blisko surađivao, rekao je voditelj emisije svom gostu.

Suprug Ivanke Trump odgovorio je da se palestinski teritorij može usporediti s "policijskom državom (...) a ne s naprednom demokracijom".

"Ako Palestinci žele da njihov narod bolje živi, sada imamo temelj da to učinimo", dodao je.

"Ako misle da ne mogu ispuniti te uvjete, mislim da ne možemo dovesti Izrael u situaciju da preuzme rizik i prizna ih kao državu".

Jared Kushner je bio na meti kritika zbog oštrih izjava o Palestincima nakon objave plana.

"Sve dosad su se pokazali kao pravi majstori u tome da propuste sve prilike koje su im se nudile", rekao je Kushner u utorak za CNN. "Propuste li i ovu (...) mislim da će teško moći pogledati međunarodnu zajednicu u oči i reći da su žrtve".

Po američkom planu glavni grad eventualne palestinske države bi bio Abu Dis, jeruzalemsko predgrađe, a Palestinci za svoju prijestolnicu žele čitav Istočni Jeruzalem.

Donald Trump u svom projektu predviđa i aneksiju svih židovskih naselja i Jordanske doline na Zapadnoj obali, a riječ je o palestinskom teritoriju što ga je Izrael okupirao 1967. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:05