PRIJE ZATVORENOG SVJEDOČENJA

TRUMPOV ZET O SUSRETIMA S RUSIMA I TAJNIM DOGOVORIMA 'Upitnik za sigurnosnu provjeru poslao sam prerano, zato tamo nema tih informacija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.07.2017. u 14:24

U.S. President Donald Trump gives a thumbs-up as he and White House Senior Advisor Jared Kushner depart the White House in Washington, U.S., March 15, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque
REUTERS

Jared Kushner i Donald Trump

 

WASHINGTON – Zet i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner u ponedjeljak je rekao da nije "sklopio tajni dogovor" s Rusijom, te da je s ruskim dužnosnicima imao oko četiri susreta tijekom predsjedničke kampanje 2016. i primopredaje vlasti.

 

U priopćenju objavljenom prije zatvorenog svjedočenja pred zastupnicima Kushner je istaknuo kako je njegov upitnik za sigurnosnu provjeru greškom poslan prerano, pa se u njemu nisu nalazile informacije o stranim kontaktima.

 

"Nisam sklopio tajni dogovor niti znam ikoga u ovoj kampanji tko je to učinio s nekom stranom vladom", rekao je savjetnik.

 

"Nisam imao neprimjerene kontakte. Nisam se oslanjao na ruski novac za financiranje svojih poslovnih aktivnosti u privatnom sektoru", dodao je Trumpov zet.

 

Kushner će ovog tjedna dva dana svjedočiti iza zatvorenih vrata pred zastupnicima parlamenta koji će utvrđivati je li Trumpova kampanja za pobjedu na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima koristila pomoć Rusa.

 

Trumpa se optužuje da su članovi njegove kampanje surađivali s Rusijom koju američke obavještajne agencije optužuju da se umiješala u izbore, što su i Moskva i američki predsjednik odbacili.

 

Trumpov sin Donald Jr. je ranije ovog mjeseca objavio elektroničku poštu u kojem se vidi da prihvaća mogućnost dobivanja štetnih informacija od ruske vlade o Hillary Clinton, demokratskoj rivalkinji njegovog oca.

 

Članovi oba obavještajna odbora, iz donjeg i gornjeg doma parlamenta, izrazili su znatiželju oko toga što će Kushner reći o susretu iz lipnja 2016. na kojem su prisustvovali ruska odvjetnica Natalia Veselnickaja, Trumpov sin, Kushner i bivši Trumpov voditelj kampanje Paul Manafort.

 

Kushner je taj susret prozvao gubitkom vremena.

 

"Zapravo sam nakon oko deset minuta od početka sastanka poslao poruku svojem asistentu da me nazove kako bi imao izliku otići s njega", otkrio je Trumpov zet.

 

On će trebati objasniti i izvještaje u kojima stoji da je pokušao zataškati tajni komunikacijski kanal s Moskvom, kao i ostale kontakte koje je imao s visokim ruskim dužnosnicima i poduzetnicima tijekom predsjedničke kampanje i uoči preuzimanja dužnosti.

 

Kushner je priznao da se prvo u travnju 2016. u Washingtonu susreo ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom s kojim se rukovao, no tvrdi da se ne sjeća telefonskih razgovora s njim između travnja i studenog iste godine, da nije pronašao dokaze o tome u zapisu razgovora i da sumnja da su se oni dogodili.

 

Kushner je istaknuo da je na susretu s Kisljakom nakon izbora izrazio želju da Sjedinjene Države imaju nov početak s Rusijom

 

"Činjenica da sam se raspitivao o načinima pokretanja dijaloga nakon izbora trebao bi se naravno koristiti kao snažan dokaz o tome da nisam bio svjestan toga da je on postojao i prije dana izbora", tvrdi Kushner.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo