KRIZA NA BLISKOM ISTOKU

TRUMPOVA OSVETA ASADU: POČEO AMERIČKI NAPAD NA SIRIJU S ratnih brodova u Sredozemnom moru ispaljene krstareće rakete prema Asadovoj zračnoj bazi

 Reuters

Samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak objavljeno kako Pentagon i Bijela kuća razmatraju vojne opcije kao odgovor na kemijski napad koji je usmrtio više od 80 civila, a za što Washington okrivljuje sirijsku vlast na čelu s predsjednikom Bašarom al-Asadom, CNN je izvijestio da su u noći s četvrtka na petak po hrvatskom vremenu započeli američki napadi na mete u Siriji.

Kako javlja dopisnica CNN-a iz Pentagona, s brodova stacioniranih u Sredozemnom moru prema Siriji je ispaljeno 59 navođenih projektila tipa Tomahawk, a meta im je bilo uzletište u zračnoj bazi Shayrat na zapadu države, u okolici Homsa, s kojeg su polijetali sirijski borbeni avioni za koje se vjeruje da su sudjelovali u ispaljivanju bojnog otrova na civile.

Google maps

Ovo je bio prvi put da je SAD počinio direktni napad na sirijsku vladu i na režim Bašara al Asada u zemlji u kojoj već šest godina bukti civilni rat. Barack Obama je to u svom mandatu izbjegavao: zračne napade započeo je u rujnu 2014. kao dio kampanje protiv Islamske države, no mete su bile terorističke skupine, a ne vladine snage, javlja CNN.

Projektili su ispaljeni između 2 i 3 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

Prema prvim informacijama, projektili su pogodili zadanu metu, ali zasad nema informacija kakvu su štetu nanijeli sirijskim snagama, čiji je moćni saveznik i zaštitnik Rusija. Amerikanci su, prema dužnosnicima Pentagona, Rusima dali signal da slijedi napad. Dužnosnici također kažu da je u pogođenoj bazi bilo ruskih vojnika.

Međutim, od državnog tajnika Rexa Tillersona istovremeno je došla kontradiktorna informacija. Novinarima je kazao kako Rusija nije bila upozorena.

- Nije bilo razgovora ili prethodnih kontakata, niti smo nakon napada kontaktirali s Moskvom - kazao je, međutim ispostavilo se kako je Tillerson govorio o političkim kanalima, a Pentagon o vojnim.

Obraćanje naciji

Predsjednik SAD-a Donald Trump, nedugo nakon prvih vijesti o napadu na Siriju, obratio se naciji pred okupljenim reporterima u njegovoj rezidenciji Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi, u kojoj je ugostio svog kineskog kolegu Xija Jinpinga.

- U utorak je sirijski diktator Bašar al-Asad pokrenuo grozan kemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivnu dječicu, koja su okrutno smaknuta u ovom barbarskom napadu. Nijedno božje dijete ne zaslužuje tako nešto, rekao je Trump na početku obraćanja.

- Večeras sam naredio napad na zračnu bazu u Siriji iz koje je krenuo kemijski napad. Nema nikakve sumnje da je Sirija koristila kemijsko oružje i prekršila međunarodne konvencije koje ga zabranjuju. Svi dosadašnji pokušaji da se promijeni Asadovo ponašanje su propali, dramatično su propali. Rezultat je produbljivanje izbjegličke krize i daljnja destabilizacija regije, izjavio je Trump.

- Večeras pozivam sve civilizirane nacije da nam se pridruže u nastojanjima kako bismo okončali pokolj i krvoproliće u Siriji. Sprečavanje širenja i korištenja kemijskog oružja je vitalni nacionalni interes Sjedinjenih Država, kazao je američki predsjednik.

- Tražimo božju mudrost u suočavanju s izazovima našeg nemirnog svijeta, molimo se za živote ranjenih i duše umrlih i nadamo se da, sve dok se Amerika bude zalagala za pravdu, da će u konačnici mir i sklad prevagnuti. Bog blagoslovio Ameriku i cijeli svijet, zaključio je obraćanje Trump.

Mattis odletio u Floridu

Prema ranijim izvješćima, upravo se ispaljivanje navođenih krstarećih raketa spominjalo kao jedna od opcija za napad. Opcije i strategiju su razradili ministar obrane James Mattis i Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster.

Mattis je kasnije u društvu nekolicine generala otputovao u Mar-A-Lago.

Predsjednik Trump je tijekom leta za Floridu izjavio da je zgrožen napadom na djecu i da se njegovo stajalište prema Siriji i Asadu bitno promijenilo, ali je odbio precizirati što kani poduzeti.

Trump je kazao kako bi se "nešto trebalo dogoditi" s Asadom nakon smrtonosnog napada otrovnim plinom. On pritom nije rekao kako bi Asad trebao napustiti dužnost predsjednika.

- Mislim da je ono što je Assad učinio grozno, rekao je Trump novinarima.

- Mislim da je ono što se dogodilo u Siriji sramota za čovječanstvo, a on je tamo i mislim da vodi stvari tako da bi se nešto trebalo dogoditi, rekao je Trump.

U napadu počinjenom u utorak u pokrajini Idlib ubijeno je najmanje 86 osoba, od kojih tridesetero djece, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Turski ministar pravosuđa rekao je u četvrtak da su rezultati obdukcije nekoliko žrtava pokazali da je upotrijebljeno kemijsko oružje, a pretpostavlja se da je riječ o sarinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:53