BURNE REAKCIJE

TSIPRAS RAZBJESNIO ŠPANJOLCE I PORTUGALCE 'Pa nismo mi krivi za njegove frustracije, neka se uozbilji!'

 AFP

Šef španjolske vlade Mariano Rajoy pozvao je u nedjelju grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da se "uozbilji" i da od Španjolske i Portugala ne radi žrtvene janjce, nakon što je optužio te dvije zemlje da su odgovorne za grčke probleme.

Unatoč napetostima, posebice s Njemačkom, tijekom pregovora o europskoj pomoći Grčkoj, to je prvi otvoreni sukob između novog grčkog premijera i nekog europskog čelnika.

"Nismo odgovorni za frustracije koje je stvorila grčka radikalna ljevica obećanjima za koje je znala da ih neće moći ispuniti, što je sada i pokazala", rekao je konzervativac Mariano Rajoy.

"Jučer je grčka radikalna ljevica odlučila da su vlade Portugala i Španjolske odgovorne za probleme Grčke", rekao je pred aktivistima svoje stranke u Andaluziji.

"To ne rješava probleme, samo ih pogoršava", nastavio je i zaključio da je jedino rješenje u ozbiljnosti.

Alexis Tsipras je u subotu optužio Španjolsku i Portugal da predvode konzervativnu zavjeru u cilju rušenja njegove ljevičarske vlade, u strahu od vlastitih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

I španjolska i portugalska vlada su Bruxellesu uložile službeni prosvjed protiv tih izjava.

Portugalski premijer Pedro Passos Coelho je "izrazio svoju zbunjenost neosnovanim otpužbama" Alexisa Tsiprasa u diplomatskoj noti poslanoj europskim institucijama, rekao je jedan od njegovih glasnogovornika.

Madrid je pozvao Europsko vijeće i Europsku komisiju da "osude izjave Alexisa Tsiprasa", rekao je jedan izvor španjolske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:45