GRČKI PREMIJER

TSIPRAS TEŠKO OPTUŽIO AUSTRIJU I BALKANSKE DRŽAVE 'Uništavate Europu! Otvoreni ste za štednju, a zatvoreni za ljude koji bježe pred ratom'

 Reuters

Grčka će tražiti solidarnost prema izbjeglicama i pravednu raspodjelu tereta među državama članicama EU na summitu EU i Turske u ponedjeljak, rekao je u nedjelju grčki premijer Alexis Tsipras, kritizirajući uvođenje strožih kontrola granica koje su dovele do blokade izbjeglica i humanitarne krize u njegovoj zemlji.

Tsipras je optužio Austriju i balkanske zemlje da "uništavaju Europu" usporavajući priljev migranata i izbjeglica koji žele iz Grčke na sjever Europe.

U Grčkoj je blokirano oko 30.000 migranata, čekajući da Makedonija otvori granice, a do kraja mjeseca moglo bi ih po procjenama Europske komisije biti 100.000.

"Europa ima živčani slom", rekao je Tsipras na sastanku središnjeg odbora Syrize. "Hoće li Europa straha i rasizma prevladati nad Europom solidarnosti?", upitao je.

Smatra da bi srednjoeuropske zemlje s ozbiljnim demografskim problemima i niskom nezaposlenošću mogle dugoročno imati koristi od milijuna izbjeglica, ali politike štednje stvorile su krajnje desno "čudovište" koje se tome protivi.

"Europa je danas u procjepu između štednje i zatvorenih granica. Drži vrata otvorenima za štednju, ali zatvorenima za ljude koji bježe pred ratom", rekao je. "Države članice predvođene Austrijom žele nametnuti logiku tvrđave Europe."

"Ne upiremo prstom ni u koju zemlju ili narod u Europi. Protivimo se onima koji podliježu ksenofobiji i rasizmu", rekao je. "Nastavit ćemo spašavati živote... i braniti humanost Europe."

Tsipras je kazao da će na summitu EU s Turskom u ponedjeljak tražiti solidarnost prema izbjeglicama, smanjenje priljeva iz Turske, pravednu raspodjelu tereta i borbu protiv krijumčara ljudima. Tražit će također sankcije protiv država koje ne poštuju odluke EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:27