IMAJU PLAN B

TSIPRASOV JASTREB 'Ako Merkel doista želi raznijeti Europu, okrenut ćemo se Putinu'

'Plan B je naša obaveza. A plan B je naći drugi izvor za financiranje', kaže grčki ministar obrane
 AFP

ATENA - Grčki ministar obrane Panos Kamenos izjavio je kako bi se Atena mogla okrenuti Americi, Rusiji ili Kini propadne li dogovor s eurozonom o ublažavanju grčke dužničke krize.

Kamenos, predsjednik Neovisnih Grka, manjinskog partnera u novoj vladi, rekao je da Grčka mora imati plan B ako eurozona odbije njezine prijedloge.

Atena se priprema izložiti svoj slučaj u srijedu na sastanku ministara financija eurozone. Tvrdi da su uvjeti vraćanja 240 milijardi eura kredita MMF-a i EU preteški.

Dužnosnici EU dosad odbijaju grčke napore o restrukturiranju kreditnih uvjeta, iako je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da želi vidjeti hoće li Grčka ponuditi "održivi prijedlog" na sastanku u srijedu.

"Želimo dogovor", rekao je Kamenos za grčku televiziju Mega.

"Ako ne bude dogovora i ako Njemačka ostane rigidna i želi raznijeti Europu, plan B je naša obaveza. A plan B je naći drugi izvor za financiranje. To bi mogle biti Sjedinjene Države, u najboljem slučaju, mogla bi biti Rusija, mogla bi biti Kina ili netko četvrti", rekao je Kamenos.

Neovisni Grci desna su stranka, a u koaliciji s krajnjom ljevicom Syrizom spojilo ih je zajedničko žestoko protivljenje "trojki" međunarodnih kreditora.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocijas u utorak je u posjetu Berlinu, a u srijedu ide u Moskvu.

Pobjeda Syrize na izborima prošli mjesec izazvala je nagađanja da bi se Atena mogla repozicionirati i približiti Moskvi, ali su nove vlasti odbacile takve sugestije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:33