KRIZA EUROPE

TSIPRASOV PROJEKT PRED KRAHOM 'Ovo više ne vodi nikamo, Grčka gotovo sigurno ide u bankrot i napušta eurozonu'

U Međunarodnom monetarnom fondu rezignirano kažu da pregovori s Atenom nemaju učinka...
 AFP PHOTO / JOHN THYS

ATENA - Prema tvrdnjama dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda, Grčka se nalazi na korak do bankrota i izlaza iz eurozone, nakon što je nekoliko visokih dužnosnika grčke vlade u pregovorima s MMF-om prijetilo da neće platiti sljedeću tranšu duga toj organizaciji.

Direktor MMF-a za Europu Poul Thomsen rekao je izvršnom odboru da pregovori ‘nemaju učinka’ te da ne može zamisliti uspješan završetak trenutnog programa pomoći.

Poulsen je također izdao upozorenje da su grčki ekonomski pokazatelji izrazito slabi.

Grčka je prošli tjedan platila 450 milijuna eura MMF-u i time privremeno izbjegla bankrot, no već 1. svibnja morat će platiti novih 200 milijuna eura i potom još 745 milijuna samo 11 dana kasnije.

Nakon pravoslavnog Uskrsa, Grčka je dobila rok do 20. travnja za sređivanje liste ekonomskih reformi koje namjerava provesti, kako bi mogla dobiti novu tranšu pomoći s kojom bi mogla platiti svoje dugove.

- Sadašnja lista reformi bazira se na nedostižnom rastu i nerealnim predviđanjima rasta prihoda, a Grčkoj je ostalo samo nekoliko dana za ispuniti očekivanja svojih kreditora, izjavio je ekonomski stručnjak Robert Kuenzel za britanski Telegraph.

Ukoliko Grčka ne uspije platiti neku od rata MMF-u, predstoji joj period od mjesec dana poštede u kojem još teoretski stigne prikupiti sredstva, no nakon isteka tog perioda smatrat će se da je ušla u bankrot spram svih dužnika.

GRČKA TONE SVE DUBLJE 'Atena se igra s vatrom, ako izađu iz eurozone ćeka ih humanitarna kriza'

U tom slučaju, Grčka bi ušla u pravno nepoznato područje jer do sada niti jedna razvijena zemlja nije proglasila bankrot, a Grčka situacija dodatno je zakomplicirana članstvom u eurozoni. Najvjerojatnije bi Grčka bila prisiljena napustiti eurozonu i ponovno tiskati vlastitu valutu drahmu, čija bi vrijednost iz perspektive stranaca bila potpuno spekulativna.

Kakve bi bile posljedice po ostatak eurozone nitko nije sasvim siguran. Ostale zemlje eurozone javno tvrde da je njihova ekonomska zajednica dovoljno jaka za prebroditi posljedice grčkog bankrota, no konkretan razvoj događaja nitko ne može predvidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:36