PRIJETI BANKROT

Tsiprasova stranka odbila ultimatum Europske unije

TOPSHOTSSyriza leader Alexis Tsipras greets supporters following victory in the election in Athens on January 25, 2015. The left-wing Syriza party led by Alexis Tsipras won Greece's general election after campaigning on a pledge to renegotiate the country's international bailout and reverse years of spending cuts and painful economic reforms. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
 ARIS MESSINIS/AFP / AFP

Grčka vlada zatražila je i dobila u četvrtak odgodu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za otplatu četiri rate duga koje dospijevaju u lipnju, od kojih je prva, u iznosu od 300 milijuna eura, trebala biti plaćena u petak.

"Iskoristili smo mogućnost koju nam pružaju propisi MMF-a, a što će nam dati više vremena za pregovore", rekao je izvor grčke vlade.

"Grčke vlasti obavijestile su fond danas da planiraju četiri rate isplatiti odjednom 30. lipnja", rekao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice o svoti od 1,6 milijardi eura.

Atena, koja je u financijskim teškoćama, upravo pregovara sa svojim vjerovnicima - Europskom unijom i MMF-om o isplati zadnje rate zajma u iznosu od 7,2 milijarde eura koja je obustavljena već gotovo godinu dana, a iz tog bi novca podmirivala svoje dugove.

Grčki premijer Alexis Tsipras u srijedu je razgovarao o tome u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, no razlike između dviju strana nisu prevladane.

Tsipras je rekao da će nastaviti pregovarati idućih dana.

Prema pisanju Guardiana , zahtjev za odgodom plaćanja dočekan je u MMF-u s iznenađenjem, no u toj su organizaciji i dalje uvjereni da će Atena u konačnici ispuniti obveze. Ipak, ovaj ugledni britanski list navodi da je najnoviji Tsiprasov potez samo još jedan korak bliže prema grčkom bankrotu i prisilnom napuštanju eurozone.

Trenutno je navodno sporan svojevrsni ultimatum, koji su vjerovnici dali Ateni, a predstavio ga je Jean-Claude Juncker osobno. Napisan je na samo pet stranica, a u njemu se iznose zahtjevi za radikalnim reformama, koje su na nož dočekane među jastrebovima u Tsiprasovoj Syrizi, koji su ultimatum redom nazivali 'šokantnim, provokativnim, sramotnim i nečasnim'.

Jedan od spomenutih jastrebova, zamjenik ministra za socijalnu skrb Dimitris Stratoulis, rekao je da takve mjere, a riječ je o proračunskim rezovima i povećanju poreza, 'nikada neće proći'. 'Ako ne podlegnu pritiscima, sačuvat ćemo državu. Postoje druge opcije koje bi koštale manje od potpisivanja ovog sramotnog i nečasnog sporazuma', izjavio je.

U međuvremenu su opet krenule glasine da bi jedino rješenje pred Tsiprasom zapravo moglo biti raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Vijest o odgodi plaćanja stigla je nakon što su europske burze već zatvorene, no cijene na Wall Streetu su odmah krenule prema dolje.

Grčka duguje ukupno oko 320 milijarda eura, od kojih oko 65 posto MMF-u i zemljama eurozone, a 8,7 posto je dug Europskoj središnjoj banci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:49