NEGATIVNE REAKCIJE

'TU NUKLEARKU BI TREBALO ODMAH ZATVORITI!': Austrijanci zabrinuti najavom slovenskog premijera o izgradnji drugog bloka elektrane Krško

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.08.2019. u 17:27

Krsko, 200715.
NE Krsko
U Nuklearnoj elektrani (NE) Krsko odrzana je sjednica Medjudrzavnog povjerenstva vlada Hrvatske i Slovenije o uredjenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz NE Krsko. Delegacije je vodio hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i slovenski ministar za infrastrukturu Peter Gaspersic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

NE Krško

 

Najava slovenskog premijera Marjana Šareca da je njegovoj državi potreban drugi blok nuklearne elektrane u Krškom izazvala je negativne reakcije u Austriji koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog stoljeća zahtijevali zatvaranje te nuklearke, prenose u petak slovenski mediji.

 

Reakcije su posebno oštre u južnim dijelovima Austrije, u pokrajinama Koruška i Štajerska.

 

Zamjenik štajerskog zemaljskog poglavara Michael Schickhofer, član socijalističke stranke  SPOe kazao je da je gradnja drugog bloka u Krškom, nakon što sadašnji reaktor 2043. po sadašnjim planovima bude ugašen, "neprihvatljiva".

 

Čelnik koruške Slobodarske stranke Gernot Darmann, u pokrajini gdje su na vlasti konzervativci, također je najavio da će organizirati "masovno" prosvjed protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u susjednoj državi.

 

Schickhofer je također austrijsku saveznu vladu pozvao da odmah reagira na Šarecove izjave i u vezi s time uspostavi kontakt s Ljubljanom, javila je austrijska agencija APA.

 

"Nuklearku  u Krškom trebalo bi zatvoriti još danas, a ne sutra, nikako ne smije doći do gradnje drugoga bloka", kazao je, podsjećajući na neke podatke koji su se i proteklih godina iznosili u Austriji, da se Krško nalazi na tektonskoj prijelomnici, te da zato nije sigurna od potresa.

 

"Treba nam nacionalno i europsko savezništvo protiv nuklearki.. Moramo ujediniti sve snage da spriječimo širenje nuklearnih elektrana", kazao je  Schickhofer.

 

Šarec je u četvrtak u razgovoru s vodstvom krške nuklearke izrazio potporu mišljenjima da bi Slovenija u svoje srednjoročne strateške dokumente morala ugraditi gradnju drugog nuklearnog bloka jer od nuklearne energije ovisi velik dio energetske bilance, te da mora biti sigurna da će i u budućnosti imati dovoljno električne struje ako želi gospodarski razvoj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo