KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

TURCI POZIVAJU KINEZE DA ZATVORE ZATOČENIČKE LOGORE NA ZAPADU ZEMLJE 'Ovo je velika sramota za čovječanstvo'

 BBC/Screenshot

Turska je pozvala Kinu da zatvori zatočeničke logore za muslimane na krajnjem zapadu zemlje, smatrajući da su ti logori, u kojima je navodno oko milijun etničkih Ujgura, "velika sramota za čovječanstvo".

Prošli su tjedan aktivisti za ljudska prava pozvali Europu i muslimanske države da potaknu osnivanje UN-ove istrage o kineskim logorima u kojima je navodno oko milijun Ujgura i ostalih muslimana, a nalaze se u pokrajini Xinjiang.

"Politika sustavne asimilacije turkijskih Ujgura koju provode kineske vlast, velika je sramota za čovječanstvo", stoji u priopćenju glasnogovornika turskoga ministarstva vanjskih poslova Hamija Aksoya.

"Više nije tajna da je oko milijun pripadnika tog naroda muslimanske vjeroispovijesti zatvoreno u koncentracijskim logorima na temelju proizvoljnih optužbi ", napisao je Aksoy. "Pozivamo kineske vlasti da poštuju temeljna ljudska prava turkijskih Ujgura te da zatvore te koncentracijske logore."

Kinesko veleposlanstvo u Ankari na svojoj je internetskoj stranici objavilo dugačak odgovor u kojemu stoji da su Aksoyeve optužbe lažne i neutemeljene te je pozvalo vladu da ih povuče.

Peking je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice zbog svojeg programa takozvane deradikalizacije u pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu zemlje.

Ankara je pozvala međunarodnu zajednicu i glavnoga tajnika UN-a da poduzme odgovarajuće korake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:25