PROGRAM REPATRIJACIJE

'TURSKA NIJE HOTEL ZA DŽIHADISTE' Panika u zemljama Europske unije: Ankara počela vraćati pripadnike Islamske države u zemlje njihovog državljanstva

SAD-u je izručen džihadist s američkim državljanstvom, a 14. studenoga put Njemačke će sedmorica bojovnika IS-a
 REUTERS

- Turska nije hotel za bojovnike Islamske države. Vratit ćemo ih u zemlje iz kojih su došli - zaprijetio je europskim državama turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu te je najavio da će Ankara početi s repatrijacijom zarobljenih pripadnika IS-a u zemlje njihovog državljanstva.

Tako je SAD-u izručen džihadist s američkim državljanstvom, 14. studenoga put Njemačke će sedmorica bojovnika IS-a, a potom posljedično, kad se obave pravne formalnosti, i ostali zarobljeni džihadisti. Naime, u turskim se zatvorima nalazi više od 1200 džihadista iz IS-a, a turska vojska je u sklopu protukurdske operacije “Izvor mira” u Siriji zarobila još oko 280 boraca IS-a koji su iskoristili sukobe te pobjegli iz kurdskih zarobljeničkih logora.

Poruka

Ovaj potez Turske zapravo je poruka zemljama EU-a, najviše onim sa Zapada iz kojih je došlo najviše džihadista. Pogotovo zato što su iz EU poručili da ne žele prihvatiti zarobljene džihadiste jer bi to izazvalo veliki sigurnosni rizik za te zemlje. Ankara je odgovorila da ona neće tetošiti “tuđe” teroriste, pogotovo dok joj Europa stalno nešto docira i prigovara.

Naime, Turska je ljuta na Bruxelles koji nije odobrio njenu vojnu operaciju u Siriji protiv Kurda, odnosno Odred narodne samoobrane (Yekîneyên Parastina Gel, YPG) i stvaranje “sigurnosne zone” uz tursko-sirijsku granicu te je njen čelnik Recep Tayyip Erdoğan odmah priprijetio da će otvoriti vrata svojih izbjegličkih kampova i dopustiti da tri milijuna sirijskih migranata krenu prema Europi, a sada je najavio da će izručiti europskim državama “njihove” džihadiste.

Ministar Süleyman Soylu rekao je da neće prihvatiti odluke europskih zemalja (Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke) o lišavanju državljanstva za ISIL-ove teroriste te da će ih isporučiti domicilnim zemljama, pa neka se one s njima bave.

Državljanstvo

U Turskoj takav potez nazivaju “neodgovornim” jer žele svoju brigu navaliti na turska leđa. - Mi ćemo vratiti vaše bojovnike. U ponedjeljak počinje proces ekstradicije. Radite s njima što hoćete. Možete im oduzeti državljanstvo, ali oni bez obzira na to ostaju vaši građani.

Vratit ćemo vam ih - kazao je ljutito Süleyman Soylu. Podsjetimo da su Turska i Bruxelles 2016. godine potpisali sporazum prema kojem je Turska dužna primiti natrag izbjeglice koji su nelegalno iz Turske prešli na teritorij neke zemlje članice EU-a. No, za svakog nelegalnog imigranta EU se obvezala “uzeti” iz Turske jednog legalnog izbjeglicu. EU je kao ustupak na takav aranžman olakšala vizni režim za turske građane te odobrila financijsku podršku vrijednu 3 milijarde eura.

Jasno je da Turska ovime želi izvršiti pritisak na Bruxelles kako bi s jedne strane prihvatio njenu “kurdsku” politiku u Siriji te dodatno financijski pomogao zbrinjavanje sirijskih i drugih izbjeglica kojima je Turska tranzitni punkt pred prebacivanjem u Europu. Osim toga, EU i Turska su posljednjih godina u vrlo napetim odnosima pa Turska koristi svaki adut koji može da pritisne EU da promijeni svoju politiku. Mogući novi nezadrživi val izbjeglica te masovni povratak potencijalnih terorista izaziva blagu paniku u Bruxellesu te ojačava ultradesne i antimigarcione pokrete i stranke po Europi.

Podrijetlo

Turska je inače bila izložena terorističkim napadima IS-a, kao što je to bilo u gradu Surucu u srpnju 2015., kad je zbog bombaša samoubojice poginulo 34 ljudi, te u listopadu iste godine kad su dvojica bombaša samoubojica na kolodvoru u Ankari pobili 109 ljudi. U 2016. godini teroristi Islamske države izvršili su i dva napada u Istanbulu - u noćnom klubu Reina u novogodišnjoj noći, kad je poginulo 30 ljudi, te na aerodromu Ataturk, kad je ubijen 41 čovjek.

No, ovdje treba podsjetiti da je u kolovozu 2019. godine američki predsjednik Donald Trump kazao kako sve zemlje moraju preuzeti vlastite džihadiste te da će SAD iz Sirije vraćati zarobljene IS-ovce u zemlje podrijetla.

- U našim je rukama na tisuće džihadista i Europa ih treba preuzeti, a ako ih neće, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da ih isporučimo tim državama - kazao je tada Donald Trump. A sada Trump dočekuje “svog” džihadista izravnim letom iz Turske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:50