PREKID VATRE

TURSKA OBUSTAVLJA OFENZIVU PROTIV KURDA Američki potpredsjednik tvrdi da je isposlovao primirje: 'Kurdski borci sada imaju 120 sati za povlačenje'

 
Recep Tayyip Erdogan i Mike Pence
 Huseyin Aldemir / REUTERS

Američki potpredsjednik Mike Pence u četvrtak je objavio da su SAD i Turska postigle dogovor o privremenom prekidu vatre u Siriji, piše CNBC.

Pence je informaciju o kratkotrajnom primirju s javnosti podijelio u Ankari, nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom koji je trajao punih pet sati.

Kako piše Bloomberg, prekid vatre trajat će 120 sati tijekom kojih bi se kurdski borci trebali povući iz područja pokraj granice s Turskom, a na kojem Erdogan želi uspostaviti takozvanu "sigurnu zonu" u koju bi smjestio i više od milijun sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

- Obje države su se obvezale na mirno razrješenje sukoba kako bi osigurale mir i sigurnost u pograničnoj sirijskoj regiji. To znači i da turska vojska neće napasti grad Kobani - rekao je Pence.

Američki potpredsjednik je dodao i da su Turska i SAD "odlučni u tome da poraze ISIS u sjevernoj Siriji", što uključuje i dogovor da "koordiniraju svoje akcije u pogledu u kampova i zatvora koji se nalaze na području koje prije kontrolirao ISIS".

Netom prije Penceove objave, Trump je na Twitteru napisao da slijede "odlične vijesti iz Turske", tvrdeći da će se spasiti "milijuni života".

Turska ofenziva je prouzročila novu humanitarnu krizu u Siriji, u sklopu koje je 200 tisuća civila napustilo svoje domove, a nastao je i sigurnosni rizik zbog tisuća militanata Islamske države koji su ostali u kurdskim zatvorima. Turska je napada započela 9. listopada, ciljajući Sirijske demokratske snage za koje tvrdi da su povezani s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja je već nekoliko desetljeća u sukobima u Turskoj sa središnjim vlastima.

Demokrati i dio republikanaca optužuju Trumpa, koji je povukao američke postrojbe prije ofenzive, za izdaju Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode sirijski Kurdi, a bili su glavni partner Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Trump je u srijedu kazao da je njegov potez "strateški briljantan". Američki je predsjednik rekao da misli kako će Penceov i Erdoganov susret biti uspješan te je upozorio da će nametnuti sankcije i carine koje će biti "devastirajuće za tursku ekonomiju", ako sastanak ne bude uspješan.

Bijela kuća objavila je Trumpovo pismo Erdoganu, poslano 9. listopada, u kojemu je američki predsjednik poručio turskom da "ne bude nasilnik" i "budala". Turska televizija CNN Turk prenosi da je Turska odbila Trumpov prijedlog za sklapanjem sporazuma kojim bi se obustavile vojne operacije te da je pismo "bačeno u smeće".

- Pismo koje je Trump poslao nije imalo utjecaj, koji je on mislio da će imati, na Tursku zato što nije sadržavalo ništa što se može uzeti za ozbiljno - rekao je turski dužnosnik za Reuters.

- Jasno je da Turska ne želi terorističku organizaciju na svojoj granici i da operacija neće biti obustavljena zbog reakcija - dodao je.

Sirijske demokratske snage prihvatile primirje s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima glavnu ulogu ima kurdski YPG, prihvatile su sporazum o primirju s Turskom, koji vrijedi za manji dio sjeverne Sirije, te će učiniti sve što je potrebno da on funkcionira, rekao je zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani za Ronahi TV u četvrtak.

Kobani je rekao kako je sporazum "tek početak" koji neće ispuniti ciljeve Turske, koje je pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije prošloga tjedna.Kobani je dodao kako je sporazum ograničen na prostor sjeverne Sirije, između gradova Ras al-Aina i Tal Abyada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pohvalio je suradnju sa SAD-om na postizanju primirja.

"Gospodine predsjedniče, još mnogo života bit će spašeno kada porazimo terorizam koji je smrtni neprijatelj čovječanstva", napisao je Erdogan na Twitteru, u odgovoru na objavu američkog predsjednika, u kojoj je Trump, ranije u četvrtak, sporazum nazvao "velikom viješću".

"Uvjeren sam da će ovaj zajednički napor promovirati mir i stabilnost u našoj regiji", dodao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:58