NAPETO U ISTANBULU

TURSKA POLICIJA UŠLA U SAUDIJSKI KONZULAT U ISTANBULU Kažu da imaju dokaz da je nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi ondje ubijen

 
 Profimedia, imageBROKER

Istražitelji turske policije u ponedjeljak su ušli u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, dva tjedna nakon nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kritičara vlasti u Rijadu.

Turski diplomatski izvor ranije je otkrio da će zajednička tursko-saudijska skupina provesti istragu u konzulatu, posljednjoj poznatoj lokaciji Khashoggija prije nestanka 2. listopada.

Turski službenici rekli su kako vlasti vjeruju da je novinar ubijen u konzulatu, nakon čega mu je tijelo uklonjeno. Rijad odbacuje da stoji iza Khashoggijevog ubojstva i tvrdi da je on izašao iz zgrade vrlo brzo nakon što je ušao, što je demantirala njegova zaručnica koja ga je čekala ispred te institucije.

Turske vlasti u ponedjeljak su objavile da su u posjedu audio snimke koja pokazuje da je nestali saudijski novinar ubijen u konzulatu te su tu snimku predali Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

Khashoggi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana, koji je pisao brojne kolumne za američki Washington Post.

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje. U subotu je trebao proslaviti 60. rođendan.

Rijad promiče kampanju modernizacije otkad je princ Mohamed bin Salman 2017. imenovan prijestolonasljednikom. No od tada se pojačala represija nad disidentima, uhićenja vjerskih čelnika, istaknutih liberala i aktivistica za ženska prava.

Turska policija ima audio snimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu

Turske vlasti imaju audio snimku koja pokazuje da je nestali saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu i tu je snimku predala Saudijskoj Arabiji i SAD-u, rekao je u ponedjeljak turski dužnosnik i jedan sigurnosni izvor.

"Turska policija ima audio snimku koja pokazuje da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu", rekao je sigurnosni izvor za Reuters.

Saudijska Arabija snažno je zanijekala ubojstvo Khashoggija, kritičara politike te države.

Njezin ministar unutarnjih poslova nazvao je takve navode "lažima".

Saudijski dužnosnici tvrde da je Khashoggi izašao iz konzulata vrlo brzo nakon što je ušao.

Khashoggi, istaknuti kritičar Rijada, nestao je 2. listopada nakon što je ušao u saudijski konzulat.

Turska vlada smatra da je Khashoggi ubijen unutar zgrade, a da je njegovo tijelo uklonjeno.

Turski dužnosnik kazao je da je dokazni materijal koji pokazuje da je Khashoggi ubijen proslijeđen u više zemalja, među kojima u Saudijsku Arabiju i Sjedinjene Države.

"Dokazi su proslijeđeni svim stranama", kazao je.

"Sada smo u fazi prikupljanja konkretnih dokaza u konzulatu", rekao je turski dužnosnik.

Ranije je objavljeno da će turske vlasti pretražiti saudijski konzulat u Istanbulu u ponedjeljak. Pretraga će se provesti rano navečer u okviru radne skupine koju su ustanovili Turska i Saudijska Arabija.

Turski mediji pišu da je pretraga dopuštena prošlog tjedna ali do nje još nije došlo zbog neslaganja oko modaliteta.

Američki predsjednik Donald Trump poslao je u ponedjeljak državnog tajnika Mikea Pompea na hitne razgovore s kraljem Salmanom u Saudijsku Arabiju, te ukazao na mogućnost da iza Khashoggijeva ubojstva stoje "odmetnuti ubojice".

"To mi se čini kao da je moguće, da su bili odmetnuti ubojice. Tko zna?", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Predstavnici Bijele kuće nisu zasad odgovorili na Reutersovo pitanje o pojašnjenju te Trumpove izjave.

"Nećemo ništa ostaviti neotkrivenim", istaknuo je američki predsjednik, dodajući da kralj Salman "nije mogao biti snažniji" u svojem nijekanju bilo kakve upletenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:43