ANDREW BRUNSON

TURSKA POPUSTILA! Na slobodu pušten američki evangelički pastor čija je sudbina izazvala žestok diplomatski spor između Ankare i Washingtona

Andrew Brunson
 DHA / REUTERS

Turski sud odlučio je u petak da se iz kućnog pritvora pusti američkog evangeličkog pastora Andrewa Brunsona čija je sudbina izazvala žestok diplomatski spor između Ankare i Washingtona, a njegovo oslobađanje moglo bi biti prvi korak prema poboljšanju odnosa između dvoje saveznika u NATO-u.

Sud u Aliagi izrekao je Brunsonu kaznu od tri godine i mjesec i pol zatvora zbog terorizma, no budući da je on u pritvoru od listopada 2016., sud je odlučio da više ne mora ići u zatvor.

Brunson se, po očevicima, na tu odluku rasplakao. Prije njezina izricanja, kazao je sudu: "Ja sam nedužan čovjek. Ja volim Isusa, ja volim Tursku."

Slučaj tog pastora iz Sjeverne Karoline, koji živi u Turskoj više od 20 godina, a uhićen je prije dvije godine, potaknuo je SAD da Turskoj nametne carine i izazvao oštre kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Brunson je bio optužen da je povezan s kurdskim militantima i pristašama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj državnog udara 2016. koji nije uspio. Brunson je odbacio optužbe i Washington je zatražio da ga se odmah pusti na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:14