NEMA MIRA

TURSKA PREKINULA OFENZIVU, ALI SIRIJOM I DALJE ODJEKUJU GRANATE I RAFALI Dogovor za koji je Trump kaže da će spasiti milijune očito se ne provodi

 
Sirijski grad Ras al-Ain
 REUTERS

Granate i oružana paljba odzvanjaju oko sjeveroistočnoga sirijskoga grada Ras al Aina u petak, dan nakon što se Turska dogovorila sa SAD-om da prekine ofenzivu u Siriji na pet dana kako bi kurdskim snagama dopustila da se povuku.

Iz turskoga grada Ceylanpinara čula se paljba iz automatskog oružja i granatiranje duž granice oko Ras al Aina, a nad jednim dijelom sirijskoga grada dizao se gust dim.

Prekid vatre objavio je dan ranije američki potpredsjednik Mike Pence nakon pregovora u Ankari s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Turska je pristala na petodnevnu stanku kako bi dopustila miliciji SDF pod kurdskim vodstvom da se povuče iz "sigurnih zona" koje je Ankara željela zauzeti.

Američki predsjednik pohvalio je dogovor i rekao da će spasiti "milijune života", a Turska ga vidi kao "potpunu pobjedu".

Bude li proveden, taj će dogovor značiti postizanje svih ciljeva koje je Turska najavila kad je počela napad 9. listopada: kontrola pojasa Sirije šireg od 30 kilometara - s tim da su snage SDF-a, prije američki saveznici u dugogodišnjoj borbi protiv militanata IS-a, obavezne na to da se povuku.

Republikanski i demokratski senatori optužili su Trumpa da je izdao kurdske saveznike koji su bili životno važni u borbi protiv IS-a, da ignorira humanitarnu cijenu turske invazije te da ga je nadmudrila Ankara.

Zasad se ne zna hoće li SDF pod kurdskim vodstvom u potpunosti poštovati dogovor, prema kojemu turske snage ostaju nadležne za pojas teritorija koji su nekada uz američku potporu držali Kurdi.

Zapovjednik SDF-a Mazlum Kobani rekao je za kurdsku mrežu Ronahi TV u četvrtak navečer da je skupina prihvatila dogovor o prekidu vatre, no da je on ograničen na pogranična područja između Ras al Aina i grada Tal Abjada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:52