NA POPISU 18 IMENA

Turska traži izručenje Saudijaca osumnjičenih za Khashoggijevo ubojstvo

Recep Tayyip Erdogan
 REUTERS

Tursko tužiteljstvo pokrenulo je postupak izručenja za 18 saudijskih državljana osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu.

Dva dana prije dolaska glavnog saudijskog državnog tužitelja u Tursku, tužiteljstvo u Istanbulu u petak je predalo ministarstvu pravosuđa imena osamnaestorice osumnjičenih za "sudjelovanje u tom planiranom ubojstvu".

Ministarstvo pravosuđa je pak priopćilo da ih je proslijedilo ministarstvu vanjskih poslova kako bi se zahtjev za izručenje uputio Rijadu službenim putem.

Saudijske vlasti su 20. listopada objavile da su uhitile 18 osoba - 15 članova saudijske skupine osumnjičene za ubojstvo novinara i tri zaposlenika konzulata - i da će im suditi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je pozvao da se osumnjičenicima sudi u Istanbulu, a ne u Saudijskoj Arabiji, premda su zločin počinili Saudijci u krugu saudijskog konzulata.

- Zahtjev za izručenje motiviran je činjenicom da su Jamala Khashoggija u Turskoj ubili saudijski državljani koji su s tom namjerom i doputovali u zemlju - rekao je visoki turski dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Erdogan je nešto ranije bio najavio da će glavni saudijski tužitelj Saud bin Abdulah al Mudžab doputovati u nedjelju u Istanbul kako bi razgovarao o istrazi o Khashoggijevu ubojstvu.

Ta informacija dolazi pošto je tužitelj, oslanjajući se na podatke koje mu je pribavila Turska, u četvrtak prvi put rekao da je ubojstvo bilo "planirano".

Erdogan je još rekao da turske vlasti posjeduju "i druge dokaze" u vezi s ubojstvom koje su agenti Rijada počinili 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:56