TENZIJE NA GRANICI

TURSKA TRAŽI REVIZIJU DOGOVORA S BRUXELLESOM O MIGRANTIMA Ministar vanjskih poslova otkrio što traže od Europske unije

 
 BULENT KILIC / AFP

Turska je u utorak poručila da se dogovor iz 2016. s Europskom unijom mora ažurirati zbog krize na sjeveru Sirije, u vrijeme tenzija na tursko-grčkoj granici nastalih zbog Ankarinog otvaranja vrata migratima prema Europi.

U razgovoru za državnu novinsku agenciju Anadoliju, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je za rješenje migrantskog pitanja potrebno da Europska unija liberalizira vizni režim i izmijeni pravila carinske unije u kojoj je Turska s EU-om.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je kasno u ponedjeljak napustio susrete u Bruxellesu s čelnicima EU-a i NATO-a bez objave zajedničkog priopćenja ili konferencije za medije, kao što je bilo planirano.

Erdogan je u Bruxelles stigao dok se između europskih država i Turske produbljuje spor oko sudbine desetaka tisuća migranata koje pokušavaju ući u EU preko Grčke. Ankara je prošli mjesec odlučila ohrabrivati migrante na taj put kako bi dobila više pomoći i sredstava od Europe za svoje vojne manevre u sirijskoj regiji Idlib.

Turska je dom za oko 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica, a 2016. je u dogovoru s Europom pristala zadržati ih na svom teritoriju u zamjenu za milijarde eura pomoći.

No postala je nezadovoljna jer smatra da Europa nedovoljno podržava turske operacije u Siriji u kojoj su suprotstavljene snagama sirijske vlade koje podržavaju Rusi.

Dogovor predviđa i da EU primi tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz kampova u Turskoj, da se Turcima ukinu vize za EU, brži napredak prema članstvu te države u EU-u i nadogradnja carinske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:01