PREKID VATRE

TURSKI I RUSKI MIROVNI APELI URODILI PLODOM Libijske snage odane Haftaru objavile primirje, Vlada nacionalnog jedinstva pristala na pregovore

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2020. u 12:04

Demonstrators wave flags and step on posters of some world leaders as they take part in a rally against eastern Libyan strongman Khalifa Haftar and in support of the UN-recognised government of national accord (GNA) in Martyrs' Square in the GNA-held capital Tripoli on January 10, 2020. - Haftar yesterday said he would not stop military operations against forces loyal to a Tripoli administration, even as he praised a ceasefire initiative by Ankara and Moscow.
Haftar's forces in April launched an offensive against the capital, seat of the GNA. Turkey supports the GNA while Russia is accused of supporting Haftar. (Photo by Mahmud TURKIA / AFP)
Mahmud Turkia / AFP

Libijske istočne snage odane zapovjedniku Halifi Haftaru objavile su u subotu primirje u zapadnom području, koje uključuje glavni grad Tripoli, počevši u 0,01 sati u nedjelju, a međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) pristala je na primirje.

Od proglašenja primirja na zapadu zemlje nisu zabilježene povrede prekida vatre, prema izvorima u Haftarovim snagama.

Odgovor na mirovni poziv Turske i Rusije

Od travnja snage Libijske nacionalne vojske (LNA) odane Haftaru nastojale su zauzeti Tripoli, gdje su se borile sa snagama povezanim s GNA.

U izjavi objavljenoj online u nedjelju ujutro, GNA sa sjedištem u Tripoliju, kaže: "Kao odgovor na poziv turskoga i ruskoga predsjednika na primirje, čelnik predsjedničkog vijeća vlade nacionalnog jedinstva objavio je primirje s početkom u ponoć 12. siječnja".

Dok je LNA u četvrtak odbio poziv Turske i Rusije na prekid vatre u sukobu koji izaziva sve veću stranu upletenost i zabrinutost, glasnogovornik LNA Ahmed Mismari rekao je u video izjavi u subotu navečer da je LNA prihvatio primirje na zapadu "koje omogućuje da i druga strana poštuje prekid vatre".

Upozorio je da će se na "svako kršenje silovito odgovoriti".

Mirovni pregovori bit će u Berlinu

UN-ova misija potpore u Libiji (UNSMIL) pozdravila je primirje i pozvala zaraćene strane "da se strogo pridržavaju prekida vatre  te stvore prostor za mirovne napore kako bi se svi sporovi riješili kroz libijsko-libijski dijalog".

Turska podržava GNA sa sjedištem u Tripoliju pod vodstvom Fajeza al Seradža, a ruski vojni plaćenici su uz istočne snage.

Viši dužnosnik GNA rekao je u četvrtak da pozdravlja svaki vjerodostojni prijedlog za prekid vatre, no da ima dužnost zaštititi Libijce od Haftarov ofenzive. 

Ranije u subotu, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se libijski mirovni pregovori održati u Berlinu te dodala da libijske zaraćene strane moraju imati veliku ulogu u pronalaženju rješenja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo