PREKID VATRE

TURSKI I RUSKI MIROVNI APELI URODILI PLODOM Libijske snage odane Haftaru objavile primirje, Vlada nacionalnog jedinstva pristala na pregovore

 Mahmud Turkia / AFP

Libijske istočne snage odane zapovjedniku Halifi Haftaru objavile su u subotu primirje u zapadnom području, koje uključuje glavni grad Tripoli, počevši u 0,01 sati u nedjelju, a međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) pristala je na primirje.

Od proglašenja primirja na zapadu zemlje nisu zabilježene povrede prekida vatre, prema izvorima u Haftarovim snagama.

Odgovor na mirovni poziv Turske i Rusije

Od travnja snage Libijske nacionalne vojske (LNA) odane Haftaru nastojale su zauzeti Tripoli, gdje su se borile sa snagama povezanim s GNA.

U izjavi objavljenoj online u nedjelju ujutro, GNA sa sjedištem u Tripoliju, kaže: "Kao odgovor na poziv turskoga i ruskoga predsjednika na primirje, čelnik predsjedničkog vijeća vlade nacionalnog jedinstva objavio je primirje s početkom u ponoć 12. siječnja".

Dok je LNA u četvrtak odbio poziv Turske i Rusije na prekid vatre u sukobu koji izaziva sve veću stranu upletenost i zabrinutost, glasnogovornik LNA Ahmed Mismari rekao je u video izjavi u subotu navečer da je LNA prihvatio primirje na zapadu "koje omogućuje da i druga strana poštuje prekid vatre".

Upozorio je da će se na "svako kršenje silovito odgovoriti".

Mirovni pregovori bit će u Berlinu

UN-ova misija potpore u Libiji (UNSMIL) pozdravila je primirje i pozvala zaraćene strane "da se strogo pridržavaju prekida vatre te stvore prostor za mirovne napore kako bi se svi sporovi riješili kroz libijsko-libijski dijalog".

Turska podržava GNA sa sjedištem u Tripoliju pod vodstvom Fajeza al Seradža, a ruski vojni plaćenici su uz istočne snage.

Viši dužnosnik GNA rekao je u četvrtak da pozdravlja svaki vjerodostojni prijedlog za prekid vatre, no da ima dužnost zaštititi Libijce od Haftarov ofenzive.

Ranije u subotu, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se libijski mirovni pregovori održati u Berlinu te dodala da libijske zaraćene strane moraju imati veliku ulogu u pronalaženju rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:47