DRUŠTVENI EKSPERIMENT

TUŽAN KRAJ ROBOTA-AUTOSTOPERA Veseli hitchBOT prošao je cijelu Kanadu i Njemačku, no u SAD-u nije dugo izdržao

WASHINGTON - Napravljen kao neobičan društveni eksperiment i svojevrsno umjetničko djelo, kanadski hitchBOT stekao je brojne obožavatelje. Maleni robot, dizajniran za autostopiranje, zamišljen je kao eksperiment mogu li roboti vjerovati ljudima. Eksperiment je sada završen, a odgovor na pitanje je glasno i tužno ‘ne.’

Sastavili su ga kanadski inžinjeri i znanstvenici, uz pomoć studenata i profesora sa Sveučilišta u Torontu.

- Molim vas, pokupite me i stavite u svoje vozilo, rekao bi hitchBOT kada bi naišli prolaznici.

Njegovi tvorci mogli su pratiti njegovu lokaciju uz pomoć GPS-a, a robot bi im poslao i fotografiju svakih 20 minuta. Razgovori s njim mogli su biti snimljeni kao svojevrsni audio-dnevnik putovanja, a koristio je Cleverscript tehnologiju govora, jedan od uspješnijih programa za imitiranje ljudskog razgovora. Brojni obožavatelji pratili su njegovo putovanje putem društvenih mreža.

Ready for the USA from hitchBOT on Vimeo.





Prošle godine, uspješno je autostopirao s kraja na kraj Kanade, a potom i Njemačke. No, u SAD-u je izdržao samo dva tjedna.

Krenuo je iz Bostona, i došao do Philadelphie, gdje mu se u jednom trenutku izgubio trag. Ubrzo su do njegovih autora došle uznemirujuće fotografije uništenog i raskomadanog robota.

Zbog ovakvih prizora čovječanstvo se treba bojati dana kada će roboti preuzeti svijet

Nepoznati vandali isčupali su mu udove, otkinuli ‘glavu’ i uzeli sa sobom svu elektroniku, bez obzira što su ga Kanađani napravili od najjeftinijih mogućih dijelova, kako se nitko ne bi našao u napasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:04