PLATIT ĆE GLAVOM

TUŽITELJI TRAŽILI 20 GODINA ZATVORA, SUDAC REKAO: 'NE, PREBLAGO! STRELJAJTE GA!' Francuski krijumčar zanijemio nakon brutalne presude

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2019. u 11:44

Frenchman Felix Dorfin, who was sentenced to death for drug trafficking, walks before his trial at Mataram court in Lombok island, West Nusa Tenggara province, Indonesia May 20, 2019. Antara Foto/Ahmad Subaidi via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT.
REUTERS

 

Félix Dorfin (35) osuđen je za krijumčarenje oko 3 kilograma raznih droga na indonezijski otok Lombok nakon što je prošle godine uhićen u zračnoj luci na otoku, javlja BBC.

Podsjetimo, Indonezija je jedna od zemalja s najstrožim zakonima na svijetu po pitanju krijumčarenja droge jer uključuju i smrtnu kaznu.

Francuz je uhićen nakon sletanja iz Singapura u otočku zračnu luku, a pretragom je otkriveno kako prenosi veliku količinu droge uključujući amfetamine i ecstasy. Sudac je kao otegotnu okolnost naveo količinu droge koju je nosio te međunarodni karakter krijumčarenja.

Tužitelji su zatražili zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina te novčanu kaznu u iznosu od 700.000 dolara (što se u nedostatku sredstava može zamijeniti s još jednom godinom zatvora), na što se njegov odvjetnik planirao žaliti.

Frenchman Dorfin Felix, who was sentenced to death for drugs trafficking, walks before his trial at Mataram court in Lombok island, West Nusa Tenggara province, Indonesia May 20, 2019. Antara Foto/Ahmad Subaidi via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. INDONESIA OUT.
REUTERS
 

No, posebice po pitanju krijumčarenja i raspačavanja droge, u Indoneziji je sasvim uobičajeno da suci idu dalje od zahtjeva tužiteljstva pa je Francuzu odredio smrtnu kaznu.

Premda je posljednje  pogubljenje izvršeno 2016. godine, postoji određen broj stranaca u zatvorima koji čekaju smrtnu kaznu, a kojima će se sada pridružiti i Dorfin.

U prilog takvoj odluci suca išla je i činjenica što je ranije ove godine Dorfin pobjegao iz zatvora tako što je prerezao rešetke na prozoru ćelije gdje su ga držali te se spustio niz uže.

Tom prilikom je uhićen pri bijegu dok se skrivao u šumskom predjelu na sjeveru otoka, a uhićena je i jedna policajka zbog navodnog pomaganja pri bijegu za ponuđen novac.

Izdvajamo