AFERA RESPIRATORI

TUŽITELJSTVO BiH ZATRAŽILO JEDNOMJESEČNI PRITVOR ZA UHIĆENOG PREMIJERA NOVALIĆA Tereti ih se za krađu novca od milijunske nabave respiratora iz Kine

Fadil Novalić
 Anadolu Agency via AFP

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u subotu od Suda BiH da premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću odredi jednomjesečni pritvor a ista je mjera zatražena i za Fahrudina Solaka, bivšeg čelnika Civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika tvrtke koja je kupovala respiratore za bolnice.

"Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužiteljski tim Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana", stoji u kratkom priopćenju.

Novalić, Solak i Hodžić privedeni su na policijsko ispitivanje u četvrtak a tužiteljstvu su predani u subotu. Sud BiH sada ima 24 sata kako bi se očitovao o zahtjevu za određivanje pritvora trojcu osumnjičenom za protuzakonito raspolaganje javnim sredstvima i udruživanje radi počinjenja kaznenih djela.

Oni su pod istragom zbog nabavke stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli koji su trebali poslužiti ta liječenje najtežih pacijenata zaraženih koronavirusom.

Respiratori su nabavljeni u Kini i plaćeni 5,3 milijuna eura a posrednik je bila Hodžićeva tvrtka "Srebrena malina" registrirana za uzgoj i preradu voća i povrća.

Prije nego što su iz Tužiteljstva BiH potvrdili kako će za svu trojicu tražiti određivanje pritvora vrh Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio je da se Novalića pusti na slobodu "kako bi mogao voditi vladu".

Očevidno vršeći izravni pritisak na državno tužiteljstvo iz vladajuće bošnjačke stranke su u posebnoj izjavi poručili kako je u ovom slučaju riječ o "političkoj instrumentalizacii koja može biti pogubna za funkcioniranje Federacije BiH i za sve njene građane".

"Pozivamo (pravosudna) tijela da se premijer Federacije BiH Fadil Novalić odmah pusti na slobodu i da mu se omogući normalno obavljanje premijerske dužnosti", stoji u izjavi vrha SDA koji je zasijedao u Sarajevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:49