KRIZA U MAKEDONIJI

Tužiteljstvo ignorira Ivanova, istraga ide dalje

Makedonska posebna tužiteljica rekla je u četvrtak da će nastaviti istragu oko afere prisluškivanja, uključujući i optužbe o prisvajanju državnih financijskih sredstava, unatoč tome što je 56 dužnosnika dobilo predsjedničko pomilovanje.

Tužiteljstvo je priopćilo da nisu bili konzultirani u utorak o odluci predsjednika Gjorgea Ivanova objavljenoj u utorak, da pomiluje istaknute političare navodno upletene u aferu, uključujući bivšeg premijera Nikolu Gruevskog i oporbenog čelnika Zorana Zaeva.

"Čvrsto sam uvjerena da će pravda pobijediti. Nastavit ćemo istragu u skladu sa zakonom na osnovi kojeg je osnovan ovaj ured", rekla je posebna tužiteljica Katica Janeva, koja je postavljena prošle godine da istraži skandal.

Govoreći na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali veleposlanici zemalja EU-a Janeva je rekla da njezin ured posjeduje informaciju da je velika svota novca iz državnog proračuna završila u privatnim džepovima između 2008. i 2015.

Unatoč tome što je pomilovanje sprječava u podizanju tužbi protiv bilo koga od 56 dužnosnika, Janeva je rekla da će njezin ured nastaviti istraživati je li novac ilegalno uzet, i, ako je tako, tražiti da se konfiscira.

Ivanovljeva odluka da pomiluje vladine i oporbene dužnosnike izazvala je prosvjede u Makedoniji i inozemstvu, a SAD je upozorio da bi to moglo zaštititi "korumpirane političare".

Britanski ministar za europske poslove David Lidington rekao je u četvrtak da je Ivanovljeno pomilovanje "stvar za značajnu zabrinutost" te ga je pozvao da "nađe način da izmijeni odluku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:07