EGIPAT

TV VODITELJA OSUDILI NA ZATVOR JER JE INTERVJUIRAO GAY MUŠKARCA Tužio ga odvjetnik koji ne trpi slavne

 
 Youtube/Screenshot

Egipatski TV voditelj osuđen je na godinu dana teškog rada jer je prošle godine intervjuirao - homoseksualca.

Prekršajni sud u Gizi također je novčano kaznio Mohameda al-Ghietyja. Mora platiti gotovo 1100 kuna zbog 'promocije homoseksualizma' na svojoj privatnoj televiziji LTC. Nakon izlaska iz zatvora Ghiety također godinu dana mora biti pod nadzorom.

Ghiety je u više navrata isticao svoje homofobne stavove, a na svojoj je televiziji intervjuirao gay muškarca koji je izrazio žaljenje zbog svog seksualnog opredjeljenja te opisao život muške prostitutke. Njegovo je lice bilo zamućeno, kako bi se skrio njegov identitet.

Homoseksualnost nije eksplicitno kriminalizirana u Egiptu, no vlasti sve više pojačavaju pritisak na LGBT zajednicu. Uhićenja osoba osumnjičenih za sudjelovanje u homoseksualnom ponašanju postala su uobičajena, a osobe se privode pod optužbom razvratnog ponašanja, nemorala i bogohuljenja.

TV voditelj završio je na sudu nakon što ga je tužio odvjetnik Samir Sabry, poznat po brojnim tužbama protiv slavnih osoba, i to zbog intervjua koji se dogodio u kolovozu 2018. godine.

Vrhovno regulatorno tijelo za medije u Egiptu odmah je donijelo odluku o gašenju njegova TV kanala na dva tjedna.

Odvjetnik Sabry tužio je TV voditelja jer je otkrio da se 'prakticiranje homoseksualnosti može unovčiti', piše vladino glasilo al-Ahram.

Na presudu se TV voditelj može žaliti, a kazna može biti i suspendirana ako Ghiety plati odštetu u iznosu od 50 eura, ovisno o ishodu žalbe.

Vijeće za regulaciju medija zabranilo je homoseksualcima da se pojavljuju u medijima nakon što je na koncertu u Kairu 2017. godine podignuta zastava duginih boja. Bio je to rijedak iskaz podrške LGBT zajednici u toj konzervativnoj i pretežito muslimanskoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:37