KONAČNA ODLUKA

TVRDIO DA SU MU NARUŠENA LJUDSKA PRAVA Karadžiću odbijen zahtjev za podnošenjem žalbe, ostaje iza rešetaka do kraja života

 Peter Dejong / REUTERS

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MMKS) odbio je zahtjev Radovana Karadžića da mu bude omogućeno podnošenje žalbe na dužinu doživotne zatvorske kazne, a koju mu je prošlog mjeseca Mehanizam odredio zbog genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, javlja sarajevski Dnevni Avaz.

- Ne postoji pravna osnova u Statutu ili pravilima Mehanizma na osnovu kojih se Karadžić može žaliti na pravomoćnu presudu ili njen dio - navedeno je u odluci koju je potpisao predsjednik Carmel Agius.

'Narušena su mi ljudska prava'

Tom odlukom također je, pojašnjava Avaz, odbijen Karadžićev zahtjev za odobrenje imenovanja pravnog savjetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahtjeva za preispitivanje presude.

Karadžić je krajem ožujka podnio podnesak u kojem je naveo da smatra kako je Mehanizam pogriješio kada mu je odredio doživotnu kaznu zatvora jer nije vodio računa o “praksama sudova u bivšoj Jugoslaviji” te mu je time prekršio ljudska prava.

Karadžić je, također, naveo da Vijeće Mehanizma nije dalo obrazloženje svoje odluke da mu kazna bude povećana s 40 godina na doživotnu.

- Vijeće je pogriješilo kada je baziralo odluku da poveća kaznu na način da je uspoređivalo kazne izrečene drugim optuženima, a pri tome nije razmišljalo o stavkama koje čine Karadžićev predmet specifičnim, poput činjenice da je svojevoljno napustio mjesto predsjednika - piše u podnesku, javlja Avaz.

Genocid, progon, teror...

Karadžić je zatražio da Mehanizam poništi svoju odluku o dužini kazne i da predmet vrati Prvostupanjskom vijeću koje bi donijelo odluku o adekvatnoj kazni.

Istovremeno, Karadžić je zatražio da mu se odobri imenovanje pravnog savjetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahtjeva za preispitivanje pravosnažne presude.

Podsjetimo, zbog genocida u Srebrenici, progone širom BiH, teror nad građanima Sarajeva te uzimanja pripadnika UNPROFOR-a za taoce ali i zločina protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja, Karadžić je prošlog mjeseca osuđen na doživotnu robiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:10