TREND

TVRTKE IZ BRITANIJE PRONAŠLE SVOJ NOVI DOM 'U 2018. udvostručen je broj novih poduzeća, svi žele doći kod nas!'

 
Amsterdam, Nizozemska
 Ilustracija / Barbara Boensch / imageBROKER / Profimedia

Broj novih poduzeća u Nizozemskoj udvostručen je u 2019. godini u očekivanju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, objavila je u srijedu nizozemska vladina agencija.

Prošle je godine 78 tvrtki odlučilo otvoriti urede ili preseliti poslovanje u Nizozemsku. Od britanskog referenduma o članstvu u EU, provedenog 2016. godine, njihov je broj porastao na 140, priopćila je nizozemska Agencija za strana ulaganja (NFIA).

- Trend pokazuje da se u tom razdoblju broj kompanija koje su dolazile u Nizozemsku svake godine udvostručavao - rekao je povjerenik NFIA-e Jeroen Nijland.

Velika Britanija je u siječnju ove godine napustila Europsku uniju. Time je započelo razdoblje tranzicije u kojem do kraja godine mora sklopiti novi trgovinski sporazum s preostalih 27 članica bloka.

- Neizvjesnost je i dalje prisutna jer nitko ne zna kako će izgledati sporazum koji će utanačiti pregovorima. Zato su kompanije prisiljene razmotriti druge mogućnosti - istaknuo je čelnik državne agencije, napominjući kako trend rasta broja novih poduzeća nije usporio.

U NFIA-i navode da trenutno razgovaraju s 425 tvrtki koje žele preseliti u Nizozemsku ili proširiti poslovanje u toj zemlji. U 2018. godini bilo ih je 175.

Očekuje se da će 140 tvrtki u narednim godinama donijeti više od 4200 radnih mjesta i 375 milijuna eura ulaganja, priopćila je NFIA.

Tvrtke koje dolaze u Nizozemsku uglavnom se bave financijama, informacijskom tehnologijom, medijima, oglašavanjem, biološkim znanostima i zdravstvenim uslugama, navode u NFIA-i.

Nizozemska je ipak kao otvoreno gospodarstvo s razmjerno visokom razinom trgovinske razmjene u skupini zemalja EU-a najizloženijih negativnim posljedicama brexita, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:22