NAKON DUGE BOLESTI

U 95. GODINI UMRO ROBERT MUGABE Bio je najdugovječniji diktator svijeta, na čelu Zimbabvea proveo je čak 37 godina

Robert Mugabe
 Philimon Bulawayo / REUTERS

Robert Mugabe, prvi čelnik Zimbabwea nakon neovisnosti, umro je u dobi od 95 godina, objavili su mediji pozivajući se na obitelj.

Mugabe je umro nakon dugotrajne borbe s bolešću, navela je obitelj.

U studenome 2017. Mugabea je u državnom udaru svrgnula vojska nakon što je tri desetljeća bio na vlasti. Na predsjedničkoj dužnosti ga je zamijenio njegov bivši blizak suradnik koji se prometnuo u suparnika, Emmerson Mnangagwa.

Wall Street Journal je u svojoj velikoj rekonstrukciji Mugabeova pada opisao kako on nije ni slutio da je vojska ustala protiv njega. Noć uoči puča vratio se u Plavu kuću, odbacivši prije toga upozorenja nekih suradnika da su prijetnje koje je toga dana iznio jedan vojni zapovjednik, prilično ozbiljne. Kada je stigao u rezidenciju, predsjednička straža već se okrenula protiv njega, no nitko mu ništa nije govorio.

Već oko 21:30 otišao je na počinak, a u 4 ujutro jedan od generala na državnoj je televiziji naciji objavio da je vojska preuzela kontrolu. Kad se Mugabe nekoliko sati poslije probudio, shvatio je da je u pritvoru...

Mugabeov pad nakon 37 godina pokrenuo je borbu za njegovog nasljednika u kojoj je pobijedio Mnangagwa, njegov suradnik više od 52 godine, pred njegovom 52-godišnjom suprugom Grace.

Nedugo nakon njegovog svrgavanja, dan Mugabeova rođenja, 21. veljače, proglašen je praznikom u toj južnoafričkoj zemlji. Odlučeno je da će to biti neradni dan i zvat će se Dan mladosti Robert Gabriel Mugabe.

U Zimbabveu je mišljenje oko Mugabea poprilično podijeljeno. Neki ga smatraju osloboditeljem i narodnim herojem, dok drugi smatraju da je uništio jednu perspektivnu afričku zemlju. On za sebe danas kaže da je i dalje jako popularan u narodu. Ekonomija u Zimbabveu je na samom dnu i upravo je Mnangagwa obećao da će se otvoriti Zapadu i stranim investicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:42