NA MOLBU HRVATSKE

U BEOGRADU SASLUŠALI PILOTE JNA KOJE HRVATSKA TERETI ZA RAKETIRANJE BANSKIH DVORA Oni za sve optužili hrvatskog generala Stipetića, žalili se na suca

Posljedice raketiranja Banskih dvora 1991.
 Arhiva / HANZA MEDIA

U Beogradu su prošlog tjedna na molbu Hrvatske saslušani piloti nekadašnje JNA povodom tvrdnji hrvatskog tužiteljstva da su 1991. godine bombardirali Banske dvore u Zagrebu s ciljem da ubiju Franju Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Hrvatske.

Saslušanje je obavljeno u četvrtak u zgradi Specijalnog suda u Beogradu u prisutnosti tužitelja iz Hrvatske, a njime je rukovodio sudac iz Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na čije postupanje obrana ima niz prigovora i najavljuje pritužbe nadležnim sudskim i državnim organima, piše RTS.

Ispitani su general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Oni su, prema tvrdnjama hrvatskog tužiteljstva, po naredbi Bajića bombardirali Banske dvore u vrijeme sastanka Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i jugoslavenskog premijera Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Obrana tvrdi da ovi navodi nisu točni, već da je eksploziju u Banskim dvorima po naredbi Tuđmana izveo pokojni general Petar Stipetić, koristeći 'avionska ubojna sredstva' iz zauzetih skladišta JNA, ali se srpski piloti pred sucem nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne, navodi RTS.

Kako u izjavi za Tanjug tvrdi jedan od njihovih branitelja Dušan Bratić, sudac je tijekom saslušanja iskazao 'veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim odvjetnicima'.

Bratić tako tvrdi da sudac nije dopustio da pročitaju kaznenu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je njihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudac cijelo vrijeme imao upadice, komentare neprimjerene sucu i sudu, rekao je Bratić.

- Obraćajući se okrivljenima na neprimjeren način, vičući na njih i vrijeđajući njihovo dostojanstvo i domoljubne osjećaje, sudac je izložio ruganju sve te vrijednosti i državu Srbiju, kaže Bratić navodeći da je time prekršen i zakon te srpski ustav, ali i Europska konvencija o ljudskim pravima te sudački etički kodeks. Zbog svega je najavio da će se obratiti višim nadležnim sudskim organima.

Hrvatska je krajem prošle godine pokrenula istragu protiv generala bivše JNA Ljubomira Bajića, koji je kao zapovjednik Petog zrakoplovnog korpusa 1991. godine, prema tužiteljima, naredio raketiranje Banskih dvora, koje je tada bilo sjedište prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prenosi RTS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:33