KONFERENCIJA

U BEOGRADU SE RAZVESELILI KAD SU VIDJELI PREDLOŽENI SASTAV EUROPSKE KOMISIJE Posebno ih je obradovao izbor za poziciju povjerenika za proširenje

Zorana Mihajlović
 CROPIX

Srbijanski dužnosnici pozdravili su u srijedu novu Europsku komisiju i izbor novog povjerenika za proširenje te očekuju kompromisno rješenje za Kosovo, a šef Delegacije EU u Srbiji poručuje kako Zapadni Balkan "ostaje prioritet", ali ključno je da ta regija provede strukturne reforme.

- Portfolio za Zapadni Balkan ostaje isti, struktura ostaje ista, a to su vladavina prava, razvoj ekonomije, razvoj javne administracije, borba protiv korupcije, dobri odnosi sa susjedima, kao i rješavanje regionalnih sporova - rekao je Fabrizi u srijedu u Beogradu na konferenciji "Pet godina pregovora: Koliko je Srbija daleko od članstva u EU".

Strukturne reforme bit će "ključna pitanja" za države Zapadnog Balkana u mandatu nove EK, rekao je Fabrizi.

Potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović u srijedu je u pisanoj izjavi poručila kako očekuje uspješan rad nove EK.

- Ohrabruju predloženi sastav EK i ciljevi koje je postavila von der Leyen - napisala je i ocijenila kako to pokazuje da se EU kao zajednica želi postaviti kao ključan geopolitički faktor.

- Posebno raduje što je za povjerenike predloženo 13 žena, najviše do sad, što pokazuje koliko je za EU važna rodna ravnopravnost - ocijenila je.

Mihajlović očekuje da će se odmah nakon izvanrednih izbora na Kosovu u listopadu EK usredotočiti na pregovore Beograda i Prištine te postizanje kompromisnog rješenja za Kosovo, uz "fer i izbalansiranu politiku Europe prema Srbiji", u kojoj će se cijeniti i vrednovati "rezultati i provedene reforme".

U prilog tome govori i izbor bivšeg mađarskog ministra pravde Laszla Trocsanyija na čelo resora za proširenje i susjedstvo, s obzirom na to da se on "otvoreno zalaže za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana".

I srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović ističe da je "za Srbiju važno" što povjerenik za proširenje dolazi iz Mađarske, jer ta zemlja "u kontinuitetu, i to vrlo glasno, podupire politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na europskom putu".

Joksimović očekuje da će Trocsanyi "dati pozitivniji ton" višegodišnjoj "dosta skeptičnoj retorici" u svezi proširenja EU, uz "novi impuls politici proširenja".

Jovanović je podsjetila i da je predsjednica EK Ursula von der Leyen u svom prvom obraćanju rekla kako politika proširenja ostaje važna i da postoji otvorena perspektiva za Zapadni Balkan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:55