NAJVEĆA TAJNA B. DUBICE

U BiH OTKRIVEN NEPOZNATI PICASSO 'Rekao nam je da sliku dobro čuvamo'

Knjižnica u gradiću Bosanska Dubica možda krije vrijedno djelo Pabla Picassa koje je u bivšu Jugoslaviju stiglo još daleke 1964. godine no to se do sada skrivalo kao najveća tajna, prenose u petak lokalni mediji u Bosni i Hercegovini.

Grafika, koja za sada nosi "radni" naslov "Čovjek s bradom", ne nosi Picassov potpis nego tek datum 15. travnja 1964.

Tvrdnja kako je riječ baš o djelu čuvenog španjolskog umjetnika potječe od nekadašnjeg visokog dužnosnika Komunističke partije Jugoslavije Boška Šiljegovića koji je prije pedeset godina predvodio izaslastvo te stranke na jednom međunarodnom kongresu održanom u Parizu.

"S obzirom da je Picasso bio ljevičar on je svim šefovima izaslanstava na tom kongresu u Francuskoj poklonio po jednu svoju sliku", kazao je "Dnevnom avazu" Stojan Banjac kojemu je Šiljegović 1988. godine u Beogradu predao veći broj knjiga te slika, uključujući i parišku grafiku, sa željom da budu pohranjene kao njegov poklon u Bosanskoj Dubici u kojoj je i sam rođen.

Banjac dodaje kako mu je Šiljegović prenio da grafiku nije dobio osobno od Picassa, ali da je siguran da je to njegov rad. "Poručio nam je da je dobro čuvamo", kazao je Banjac.

U Bosanskoj Dubici nisu bili sigurni što bi s tim poklonom, a suočeni s tvrdnjom kako je riječ o djelu iznimne vrijednosti odlučili su ga spremiti u sef lokalne knjižnice i o njemu jednostavno šutjeti.

"Zahvaljujući toj činjenici grafika je preživjela", objašnjava Banjac te dodaje kako drži da je ipak došlo vrijeme kazati kakvo se to bogatstvo krije u ovom gradiću na obroncima Kozare.

Knjižničar u lokalnoj knjižnici Ranko Komadina uvjeren je kako je riječ o originalnom Picassovu djelu. "Na žalost nemamo pravi dokaz i (grafika) treba na procjenu", kazao je Komadina.

Općinski načelnik Mile Zlojutro ne dvoji kako se oko procjene valja potruditi. "Ako se ispostavi da je to doista Picassova grafika čini mi se da bi to bila i jedina u BiH", kazao je Zlojutro dodajući kako bi u slučaju potvrde autentičnosti bili poduzeti koraci da se grafika izloži, a posjetitelji privuku u Bosansku Dubicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:58