POLITIČKA KRIZA

U BRITANIJI SE SPREMA KAOS ČIJE JE RAZMJERE NEMOGUĆE SAGLEDATI Boris priprema potez koji bi Brexit mogao DODATNO zakomplicirati

Boris Johnson
 Simon Dawson / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson sazvat će prijevremene parlamentarne izbore za 14. listopada ako njegova vlada doživi porazu u parlamentu odnosno zastupnici blokiraju opciju izlaska Britanije iz EU bez sporazuma, rekao je u ponedjeljak viši vladin dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Ako se pobunjeni konzervativni zastupnici pridruže oporbi kako bi pobijedili Johnsona pri glasanju u utorak, on će odmah dati parlamentu na usvajanje prijedlog u kojem poziva na održavanje prijevremenih izbora, rekao je taj izvor.

"Premijer ne želi izbore, ali to će ovisiti o izboru koji će sutra učiniti zastupnici", naglasio je.

Johnson je ranije u ponedjeljak rekao da ne želi izbore, a također je pozvao zastupnike da ne glasaju ni za kakvu daljnju odgodu Brexita.

Johnson je sazvao sjednicu vlade kasnije u ponedjeljak, a analitičari su smatrali da postoji "realna mogućnost" da Johnson od zastupnika ovaj tjedan zatraži raspisivanje izbora.

"Ne želim izbore. Vi ne želite izbore. Idemo dalje s agendom koju je izabrao narod", rekao je.

Britanski je izvor također rekao da je datum 14. listopada izabran kako bi se omogućilo da "novi premijer bude na dužnosti prije europskog summita" 17. i 18. listopada.

Johnsonovo obećanje da će izvesti zemlju iz EU 31. listopada sa ili bez sporazuma pogurnulo je Ujedinjeno Kraljevstvo prema ustavnoj krizi te dovelo u sukob s 27 drugih članica EU, piše Reuters.

Više od tri godine otkad je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo 52 naspram 48 posto za napuštanje EU, još uvijek je nejasno pod kojim uvjetima će se Brexit dogoditi.

Britanski parlament vraća se u utorak s ljetne stanke, a savez oporbenih zastupnika i neki pobunjenici u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci pokušat će primorati vladu da od Bruxellesa traži odgodu roka za Brexit.

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn kazao je u ponedjeljak da želi izbore i da će njegova stranka spriječiti izlazak bez sporazuma.

"Moramo se ujediniti kako bismo zaustavili Brexit bez dogovora - ovaj tjedan bi mogao biti naša zadnja šansa", poručio je laburist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:34