PANELISTICA NA KONFERENCIJI

U BRUXELLESU RASPRAVLJALI O KANABISU U MEDICINSKE SVRHE Šuica se založila za upotrebu lijekova na bazi kanabisa, ali i za strogu pravnu definiciju

 
Dubravka Šuica
 Dragan Matić / CROPIX

U Europskom parlamentu u Bruxellesu u utorak je održana konferencija o uporabi medicinskog kanabisa na kojoj se hrvatska zastupnica Dubravka Šuica založila za uporabu takvih lijekova uz njihovo jasno pravno definiranje, priopćio je ured zastupnice .

„Rad europskih institucija i agencija u podizanju svijesti o važnosti istraživanja i pravnog definiranja medicinskog kanabisa od iznimnog je značaja i može samo pomoći pacijentima kojima su takvi lijekovi potrebni. Naravno, potrebna je sveobuhvatna analiza i stroga primjena pravila kako ne bi došlo do zloupotrebe. No, mi političari, ali i znanstvenici, aktivisti, pacijenti i svi drugi moramo biti ujedinjeni u borbi za jačanje zdravlja naših građana, kao i poboljšanom pristupu medicinskoj skrbi“, zaključila je zastupnica Šuica koja je bila jedna od panelistica na konferenciji.

Konferenciju pod nazivom „It’s about the future in patient care – how Cannabis will change medical care“ organizirao je Centar za upravljanje zdravstvenom skrbi pri sveučilištu Columbia, a bavila se aktualnostima i pitanjima vezanim uz uporabu medicinskog kanabisa u Europi.

Sudionici konferencije raspravljali su o posljednjim zbivanjima u politici i regulativi medicinskog kanabisa na parlamentarnoj razini, uporabi lijekova na bazi kanabisa u Europskoj uniji te njegovom utjecaju na pacijente, navodi ured zastupnice.

Dubravka Šuica je istaknula kako je potrebno pravno definirati medicinski kanabis i jasno razlučiti potvrđene lijekove od onih koji nisu prošli klinička ispitivanja.

"Države članice Europske unije poprilično se razlikuju u njihovom pristupu prema legalizaciji kanabisa, uključujući i prema njegovoj upotrebi u medicinske svrhe. Čak i u onim državama članicama u kojima je medicinski kanabis legalan postoje bitne razlike po pitanju pristupa tim lijekovima za pacijente, načinu dobivanja recepta, kupnji, cijeni, ali i po pitanju količine znanja među doktorima i drugog medicinskog osoblja što stvara dodatni problem za pacijente. Stoga smo u Europskom parlamentu pozvali Komisiju i nacionalna tijela da zajedničkim radom osmisle pravnu definiciju medicinskog kanabisa i jasno razluče između lijekova na bazi kanabisa koji su potvrđeni od Europske medicinske agencije te onih koji nisu potvrđeni kliničkim ispitivanjima. Ne smijemo zanemariti 'fake news' koji se plasiraju u vezi s uporabom konoplje u medicinske svrhe, već moramo dovoljno informirati javnost i to isključivo na temelju znanstvenih istraživanja“, napominje zastupnica, navodi se u priopćenju.

Pacijenti koji se liječe lijekovima na bazi kanabisa prijavili su da su im takvi lijekovi pomogli pri smanjenju mnogih problema poput nesanice, anksioznosti, ali i pri liječenju opasnih stanja poput epilepsije. Također, zabilježeni su mnogi slučajevi u kojima je medicinski kanabis pomogao pacijentima s kroničnim bolovima poput oboljelih od multiple skleroze ili Parkinsonove bolesti, a posebice među pacijentima oboljelim od različitih vrsta karcinoma, poput raka dojke ili raka jetre, što je potvrđeno i u pregledu znanstvene literature u rezoluciji Europskog parlamenta.

Konferencija je nastavak aktivnosti zastupnice čiji je fokus na javnom zdravlju, borbi protiv raka te poboljšanom pristup medicinskoj skrbi za pacijente. Dubravka Šuica supotpisnica je rezolucije i usmenog pitanja Europskog parlamenta o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe u ime Europske pučke stranke (EPP), podsjeća se u priopćenju.

Aktivnosti u borbi protiv raka najava su završne „Fight&Win“ konferencije koja će se održati 29. siječnja 2019. godine u Bruxellesu uz sudjelovanje predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, napominje ured zastupnice i dodaje je EPP borbu protiv raka stavio na vrh svojih prioriteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:17