UBOJSTVO J. KHASHOGGIJA

'U ČEMU JE PROBLEM?' Saudijski princ zgrožen reakcijom javnosti na brutalnu likvidaciju novinara, nazvao i Trumpova zeta kako bi mu se požalio

 
Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman; turski istražitelj obavlja očevid u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
 Reuters TV, Murad Sezer, Press Association / Profimedia, REUTERS

Više od dva tjedna nakon ubojstva Jamala Khashoggija, poznatog novinara koji je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj, njegovog sina na telefon su nazvali Kralj Salman i prijestolonasljednik princ Muhamed bin Salman.

Kralj i prijestolonasljednik nazvali su Saleha, najstarijeg sina Jamala Khashoggija u nedjelju kako bi mu izrazili sućut, iako se ubojstvo dogodilo još 2. listopada.

Podsjetimo, Khashoggi je u konzulat u Istanbulu ušao kako bi dobio papire za grak sa svojom turskom zaručnicom, no iz konzulata nije nikad izašao.

Saudijska Arabija priznala je smrt novinara Washington Posta tek nakon tjedana poricanja te isticanja kako oni nemaju ništa s njegovom smrću.

Sada vlasti tvrde kako je Khashoggi, inače žestok kritičar režima u Rijadu, poginuo nakon tučnjave u konzulatu.

Slijedom toga, službene vlasti oglasile su se i priopćenjem s dvora kojim su se 'pohvalili' kako su ipak nazvali njegova sina da bi mu izrazili sućut.

MOFA.GOV.SA

Fotografija i poruke sućuti puštene su u javnost nakon što je otkriveno kako je princ Muhamed navodno šokiran načinom na koji je zapadna javnost prihvatila incident u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj.

Izvor blizak dvoru otkrio je Wall Street Journalu kako su princ i kralj isprva bili vrlo flagmatični prema vijestima o nestanku novinara, no kada je krenuo pritisak javnosti svi su se zabrinuli, potvrdio je izvor.

Navodno je najviše iznenađen reakcijom bio princ Muhamed koji nije mogao shvatiti 'oko čega se digla tolika buka'.

- Zbilja je bio šokiran reakcijom zapadne javnosti, jer on i dalje ne rezumije u čemu je toliki problem, kazao je drugi izvor za Washington Post.

- Osjeća se izdanim od Zapada. Kaže kako nikad neće zaboraviti činjenicu da su se svi okrenuli protiv njega, iako još nisu bili predstavljeni svi dokazi, kazao je izvor.

No čini se kako će se princ morati i dalje 'duriti', jer zapadna javnost nema namjeru odustati od ovog brutalnog čina, a nakon tjedana poricanja, saudijske vlasti sada su napokon potvrdile da je novinar mrtav.

U nedjelju je pušteno službeno priopćenje od strane Saudijaca kako je Khashoggija ubio odmetnuti operativac koji ga je udavio kad je ovaj želio otići iz konzulata i pozvati pomoć.

Tada je njegovo tijelo zamotano u tepih, a onda je pozvan lokalni operativac da se riješi tijela.

Osamnaest osoba dovodi se u vezu sa smrću novinara i nad njima se provodi istraga, potvrdile su sudijske vlasti.

No vratimo se princu Muhamedu i njegovoj 'šokiranosti' reakcijom zapada. Prijestolonasljednik je navodno nazvao i Trumpova zeta Jareda Kushnera kako bi mu se požalio.

Kushnera je princ navodno nazvao 10. listopada, osam dana nakon smrti novinara, i pitao ga 'čemu zgražanje', tvrde izvori bliski dvoru, piše Daily Mail.

Kushner i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton tada su princu navodno rekli kako 'mora otkriti sve pojedinosti Khashoggjevog nestanka prvo'.

Američki predsjednik Donald Trump od trenutka kada su ove informacije procurile u javnost pokušava umanjiti priče o prijateljstvu svog zeta i saudijskog prijestolonasljednika te ističe kako su oni 'samo dva mlada momka istih godina'.

Takošer, Trump je istaknuo i kako se Kushner (37) i princ Muhamed (33) jedva poznaju, iako je poznato da su imali nekoliko sastanaka licem u lice, a navodno i komuniciraju putem privatnog WhatsApp - a.

No kada se ugase svjetla medija, izvori iz Bijele kuće tvrde kako je Trump jako nezadovoljan činjenicom da mu zet ima bliske odnose s princom, te da su njihove veze sada postale uteg u međunarodnim odnosima.

Prema New York Timesu, Kushner radi pritisak na Trumpa i uvjerava ga da princ može preživjeti i ovaj skandal, baš kako je to činuio i prije.

Da Kushner ipak ima veliki utjecaj na Trumpa potvrđuje i izjava američkog predsjednika u subotu kada je kritizirao službeno objašnjenje koje su Saudijci dali oko smrti novinara, no nije bilo teških riječi za princa.

Dapače, pohvalio je prijestolonasljednika kako ima 'potpunu kontrolu nad događajima', te kako ne postoji niti jedan dokaz da je princ naručio ubojstvo.

No s njim se ne bi složili ni neki članovi njegove stranke. Tako je utjecajni republikanskisenator Bob Corker uvjeren kako je princ umiješan u ubojstvo.

- Mislim li da je to napravio? Da, mislim, izjavio je za CNN Corker kada su ga upitali je li princ naručio ubojstvo novinara.

Corker se nada da će Turci ustupiti audio snimku događaja u veleposlanstvu, a dva pripadnika kraljevske obitelji tvrde kako je izaslanik kralja Salmana, princ Khalid al Faisal, u posjedu dokaza koji opovrgavaju trenutnu službenu priču Saudijaca oko toga kako je Khashoggi ubijen.

Po tim izvorima, udio snika potvrđuje da je novinar drogiran, a zatim i ubijen odmah po dolasku u konzulat.

- Ta snimka dokazuje da ove besmislice oko navodne tučnjave koja je izbila u konzulatu nisu istinite, kazao je član kraljevske obitelji za Wall Street Journal.

Corker je također uvjeren kako iza ubojstva stoji princ Muhamed.

- Neka sve iziđe na vidjelo, ali ja čvrsto vjerujem kako će se na kraju pokazati da je on isključivi krivac za smrt novinara, kazao je Corker CNN-u.

Princ Muhamed i dalje odbija bilo kakvo dovođenje u vezu s ubojstvom Khashoggija, no njegov ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir, koji je na američkoj televizijskoj postaji Fox izjavio kako je ubojstvo bila jedna 'strašna greška', imat će težak posao uvjeriti zapadne sile da moćni princ nije imao ništa s ubojstvom koje je izazvalo veliku krizu u odnosima Saudijske Arabije s ostatkom svijeta.

- Okrenut ćemo svaki kamen kako bi pronašli ubojice i odlučni smo u namjeri da kaznimo one koji su odgovorni za ovo ubojstvo, poručio je saudijski šef diplomacije, no pitanje je da li mu netko još u to vjeruje.

Macron razgovarao s Trumpom o ubojstvu Khashoggija

Predsjednici Francuske i SAD-a, Emmanuel Macron i Donald Trump, razgovarali su u nedjelju navečer o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ubijena unutar konzulata njegove zemlje u Istanbulu, rekla je Bijela kuća.

Trumpova glasnogovornica Sarah Sanders izvijestila je u priopćenju da su dvojica šefova država razgovarala telefonski uoči dolaska američkog predsjednika u Francusku na komemoraciju stote obljetnice primirja iz 1918.

Razgovarali su o "okolnostima koje su popratile tragičnu smrt saudijskog novinara Jamala Khashoggija", istaknula je Sanders.

Nakon što je pokazao popustljivost spram Saudijske Arabije u toj aferi, Trump je promijenio ton u subotu, ocjenjujući da je "očito bilo obmana i laži".

Francuska je istaknula u nedjelju, s Njemačkom i Velikom Britanijom, "hitnu potrebu za rasvjetljavanjem" događaja.

Turski predsjednik Recep Tayyyip Erdogan obećao je u nedjelju detaljno izvješće o Kashoggijevom ubojstvu u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a saudijski kralj i prijestolonasljednik navodno su nazvali novinarovu obitelj kako bi joj izrazili sućut.

Rijad je u subotu priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, ali međunarodna zajednica s nevjericom gleda na verziju koju je ponudilaa Saudijska Arabija.

London, Pariz i Berlin u zajedničkom su priopćenju objavili da Saudijska Arabija mora pružiti činjenice kako bi se njezino objašnjenje o okolnostima smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija smatralo vjerodostojnim.

Glasnogovornica američkog predsjednika dodala je da su Trump i Macron "također razgovarali o nizu gospodarskih i sigurnosnih pitanja, među kojima o stanju u Siriji" i povlačenju SAD-a iz ugovora potpisana s Rusijom o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:25