TRAGEDIJA U TURSKOJ

U eksploziji rudnika ugljena poginulo najmanje 28 radnika. I dalje traje spašavanje rudara zarobljenih ispod zemlje

Gradonačelnik Amasre Recai Cakir rekao je za televiziju HaberTurk da je u trenutku eksplozije u rudniku bilo 87 radnika

Tragedija u Turskoj

 Kahraman Bekcili/Anadolu Agency Via Afp

Najmanje 28 osoba smrtno je stradalo, u rudniku ugljena koja se dogodila oko 18.15 sati po mjesnom vremenu 300 metara ispod ulaza u rudnik na sjeveru Turske, u okrugu Amasra, u crnomorskoj provinciji Bartin, javio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

- Sve naše institucije pedantno nastavljaju svoj rad na svim pitanjima vezanim uz eksploziju, a posebice traganje i spašavanje koje je započelo ubrzo nakon incidenta. Trojica naših ministara prebačena su u regiju po našem nalogu kako bi obavljali i nadzirali radove na licu mjesta. Također sam otkazao svoj program za Diyarbakir sutra i nadam se da idem u Amasru. Koordinirat ću sav posao na licu mjesta. Svi naši zdravstveni timovi i bolnice u regiji mobilizirani su za našu ranjenu braću. Uz postojeće objekte, naše Ministarstvo zdravstva uspostavilo je jedinicu za hitne slučajeve u regiji. Naši zrakoplovi hitne pomoći spremni su za prijenos naših ozlijeđenih. U vezi eksplozije pokrenuta je potrebna istraga, raspoređena su naša 3 tužitelja. Istraga se nastavlja u svim svojim dimenzijama. Treba uzeti u obzir samo izjave naših službenih institucija vezane za ovaj tužni događaj, a zlonamjerne sadržaje koji sadrže provokacije i dezinformacije ne treba poštovati - oglasio se putem Twittera turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ukupno 110 radnika nalazilo se u rudniku u vrijeme eksplozije, a njih 49 nalazilo se u dubljim dijelovima rudnika, gdje je rizik veći. Dosad je izvučeno 36 radnika,

image

Tragedija u Turskoj

Gokhan Yilmaz/Anadolu Agency Via Afp

Ozlijeđeni su na nosilima odneseni do vozila hitne pomoći, pokazale su snimke televizijskog kanala CNN Türk.

image

Tragedija u Turskoj

Omer Urer/Anadolu Agency Via Afp

Eksploziju je navodno uzrokovao transformator u rudniku ugljena koji je u vlasništvu državnog turskog poduzeća Hard Coal Enterprises, priopćila je turska Uprava za katastrofe (AFAD).

Nekoliko spasilačkih timova poslano je na to područje, uključujući i one iz susjednih provincija.

Turska ima povijest nesreća u rudnicima zbog slabo regulirane zaštite na radu.

image

Tragedija u Turskoj

Nilay Meyrem Comlek/Afp

U najgoroj rudarskoj katastrofi u Turskoj koja se dogodila 2014. godine ukupno 301 osoba poginula je u velikoj eksploziji u rudniku ugljena u okrugu Soma u egejskoj pokrajini Manisi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:59