PROTEST SE NASTAVLJA

U Francuskoj prosvjeduje 84.000 ljudi, u Belgiji vozač kamiona pregazio pripadnika 'žutih prsluka'

 
 REUTERS

Oko 84.000 osoba prosvjedovalo je u subotu, što je deveti izlazak na ulice Francuza okupljenih u pokret "žutih prsluka" nezadovoljnih radom vlade, a njihov broj raste, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova uz podatak da je privedeno 244 osoba. Ministarstvo je objavilo da je u pritvoru zadržana 201 osoba.

U Parizu je mirno i bez većih incidenata defiliralo 8000 osoba. Ministar Christophe Castaner je rekao da je "odgovornost nadjačala sukobe", prenosi agencija France presse. Sukobi su ipak izbili u nekoliko gradova i regija, posebice u Nimesu, Nantesu, Rouenu, Caenu i Saint-Brieucu.

Oko 6000 žutih prsluka prosvjedovalo je u Bordeauxu, navele su gradske vlasti. Predvečer su izbili sukobi između prosvjednika i snaga reda, kada su prosvjednici bacali boce i kamenje a policajci uzvratili suzavcem i vodenim topovima, nakon čega je policija evakuirala mjesto okupljanja. Prosvjednici tvrde da se u Bordeauxu okupilo više od 10.000 osoba.

I u Bar-le-Ducu blizu grada Nancyja te u Strasbourgu zabilježeni su incidenti u kojima su ozlijeđeni i prosvjednici i policajci, a više od 20 osoba je privedeno. U Bar-le-Ducu okupilo se oko 1200 prosvjednika. Tijekom tjedna francuske vlasti predvidjele su pojačanje mobilizacije te su upozorile na opasnost da prosvjedi izmaknu kontroli. Vlada je izdala opetovana upozorenja i obećala "ultra odlučan odgovor" na "ultra nasilje". U cijeloj zemlji je mobilizirano oko 80.000 pripadnika snaga reda.

Pokret “žutih prsluka”, počeo je 17. studenog kao prosvjed organiziran na društvenim mrežama u kojima prosvjednici nose reflektirajuće žute prsluke, inače obavezni dio opreme svakog vozila u Francuskoj te izražavaju nezadovoljstvo vladinim pritiskom na kućanstva Macronovim porezom na gorivo. Međutim, s vremenom su prosvjedi prerasli u šire antimacronovske ustanke kojim prosvjednici pozivaju Macrona na ostavku, a većina ga kritizira za provođenje politika koje su naklonjene bogatima, a ničime ne pomažu siromašnima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će 15. siječnja pokrenuti nacionalnu raspravu ne bi li smirio prosvjede.

Debata, koja će se provoditi putem interneta i u gradskim vijećnicama, fokusirat će se na četiri teme - poreze, zelenu energiju, institucionalne reforme i prava građana. No odstupanje od liberalnih reformi ne dolazi u obzir, kazali su Macronovi suradnici. U pritvoru diljem Francuske je 5600 osoba i pravosuđe je izreklo oko 1000 presuda od početka mobilizacije "žutih prsluka" 17. studenoga 2018.

Poginuo pripadnik žutih prsluka u Belgiji, osumnjičen vozač kamiona

Muškarac osumnjičen da je namjerno kamionom pregazio prosvjednika žutih prsluka, koji je umro na licu mjesta u petak navečer u Belgiji, identificiran je u Nizozemskoj, ali u subotu je još bio u bijegu, objavilo je državno tužiteljstvo Liegea, na istoku Belgije koje vodi istragu.

Pomoću nizozemskih registarskih tablica kamiona koje su uočili svjedoci ušlo se u trag tvrtci blizu Tilburga u Nizozemskoj, koja je identificirala vozača, objasnila je glasnogovornica državnog odvjetništva. Izdan je europski uhidbeni nalog kako bi se omogućilo njegovo privođenje.

Prema prvim elementima istrage, nije moguće da vozač nije vidio dvije osobe koje su pokušavale spriječiti njegov prolazak, dodala je sutkinja.

Drama se dogodila na autocesti E25 u mjestu Vize, u smjeru Maastrichta.

Dvojica prosvjednika su željela zaustaviti kamion koji je umjesto da uspori ubrzao, rekli su svjedoci. Jedan od dvojice prosvjednika, Roger Barolet (49) je završio pod kotačima kamiona.

"Roger mu je govorio 'Stani, stani' i pokušao ga je zaustaviti, ali vozač je ubrzao i pogazio ga. To je ubojstvo", ispričala je jedna svjedokinja u subotu na kanalu RTBF.

To je prvi smrtni slučaj jednog provjednika belgijskih žutih prsluka od početka prosvjednog pokreta sredinom studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:11