STRUČNJACI ZA NERED

U Gani tvrde da bivši ministar priprema puč uz pomoć Srba

 REUTERS

Neuspješni predsjednički kandidat na izborima u Gani, bivši ministar vanjskih poslova Nana Akufo-Addo, želi se domoći vlasti pučem, i to uz pomoć Srba.

Tu vijest donose ganski mediji koji navode da Akufo-Addo, čelnik Nove domoljubne stranke koji je propao na predsjedničkim izborima dva puta, 2008. i 2012. godine, namjerava uz pomoć srpskih stručnjaka za prevrate i nemire svrgnuti svoga konkurenta, trenutačnog legalno izabranoga predsjednika Gane Johna Dramanija Mahamu, i to prije novih predsjedničkih izbora koji su najavljeni za 7. studenoga. Ganski mediji ne navode puno detalja, osim da je riječ o Srbima.

U Accru, glavni grad Gane, pristigla su, kaže vijest, četvorica tajanstvenih srpskih instruktora koji su trebali obučiti ganske nezadovoljnike kako bi efikasno izveli državni udar. “Imamo podatke da je bivši šef osiguranja Nane Akufo-Adda doveo u Ganu srpske nacionaliste koji obučavaju osobe izabrane diljem zemlje kako bi organizirali pobunu. To prijeti našoj nacionalnoj sigurnosti i ugrožava stupove vlasti u Gani”, stoji u priopćenju skupine koja sebe naziva Spasimo Novu domoljubnu stranku.

Nova domoljubna stranka, koja sebe smatra “desnim centrom”, izgubila je i parlamentarne izbore, i to od ljevičarskog Nacionalnog demokratskog kongresa (sebe smatraju socijaldemokratima). Glasnogovornik skupine Bakh Achimfour tvrdi da je Nova domoljubna stranka pod velikim utjecajem netolerantnih vojnih časnika.

Srpski mediji zasad samo prenose napise ganskih, ne navodeći nikakve nove detalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:54