KRIZA

U godinu dana na američko-meksičkoj granici 88 posto više uhićenja ilegalnih migranata

Migranti ulaze u SAD
 REUTERS

Uhićenja na američkoj granici s Meksikom ili blizu nje smanjila su se na najnižu razinu u rujnu, ali su u proteklih godinu dana godini porasla za 88 posto što znači da ilegalna migracija i dalje predstavlja krizu, rekli su u utorak američki dužnosnici.

Broj uhićenja i osoba spriječenih da pređu granicu smanjio se na 52.546 u rujnu, što je gotovo upola manje nego na vrhuncu u svibnju sa 144.116 uhićenja, ali još uvijek četiri posto više u odnosu na rujan 2018.

Predsjednik Donald Trump je u središte svog prvog mandata i kampanje za predsjedničke izbore 2020. postavio stroži pristup imigraciji.

Gotovo polovica svih pritvorenih u rujnu bili su djeca ili obitelji, većinom žrtve trgovine ljudima, rekao je Robert Perez, zamjenik povjerenika američke carine i zaštite granica.

"Oni profitiraju preko leđa ranjive populacije i zbog toga to još uvijek predstavlja krizu", rekao je Perez na konferenciji za medije ispred granične policije SAD-a na graničnoj barijeri u El Pasu.

Čelnik američke granične policije i carina Mark Morgan je rekao da je bilo "dramatičnih koraka" zahvaljujući promjeni Trumpove politike i suradnji Meksika, ali da još uvijek previše ljudi prelazi granicu.

"Dogodi se oko 1.400 uhićenja dnevno. To je još uvijek na razini krize", rekao je Morgan.

"Od ukupno 1.15 milijuna uhićenja u fiskalnoj godini diljem zemlje, do najviše uhićenja, njih 977.509, došlo je na južnoj granici", dodao je Morgan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:29