BETONSKI KIP

U GRADIĆU U KOJEM SE UGLAVNOM NIŠTA NE DOGAĐA, STALJIN JE IZRONIO IZ VODE U tijeku su rasprave što napraviti s njim

 Profimedia, AFP

Kusa je ruski gradić na Uralu u kojem se uglavnom ništa ne događa. No kada je nedavno na dnu obližnjeg jezera otkriven spomenik Staljinu, povela se žestoka rasprava o njegovu nasljeđu i otvorila stare podjele.

Prošle su godine, kada je zbog radova na održavanju pala razina vode u jezeru, mještani na njegovu dnu ugledali davno zaboravljeni spomenik. Nitko ne zna kako je statua ondje dospjela.

Komunistički aktivist Stanislav Stafejev s nekoliko je istomišljenika organizirao prijevoz teško oštećenog kipa do svoje kuće i prikupio novac za njegovu obnovu.

Agenciji AFP je kazao kako smatra da bi ponovno postavljanje spomenika na mjestu na kojemu se nekada nalazio "pridonijelo razumijevanju tog doba u povijesti".

No tvrdi da je izložen golemom pritisku gradskih vlasti koje sa Staljinom imaju druge planove. Načelnik Juri Lisjakov kaže da mu je mjesto u muzeju, a ne na ulici. Ondje će opisati "i povijest toga čovjeka i povijest kipa".

Zbog ekstremnih klimatskih uvjeta u Kusi, gradu u kojemu temperature variraju od minus 40 do 40 stupnjeva Celzija, betonski kip bi na otvorenom samo nastavio propadati, dodao je Lisjakov.

Neki su nostalgični i žele da se spomenik opet podigne.

"Možda je to povezano s mojom mladošću, ali Lenjin i Staljin su bili državnici. Ja sam za obnovu", rekla je Marija Tarinina (69).

Oni koji su nisu za to pozivaju se na represiju i milijune mrtvih za vrijeme Staljinove vladavine.

Kusa u centru grada, kao i većina ruskih gradova, ima Lenjinov spomenik.

Staljinovi kipovi razmontirani su diljem SSSR-a nakon što je 1956. Nikita Hruščov javno osudio diktatora.

Istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je da gotovo pola Rusa od 18 do 24 godine nije nikad čulo za Staljinove progone.

U odvojenom istraživanju iz ove godine, 70 posto Rusa reklo je da pozitivno gleda na njegovu ulogu u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:17