POLICIJSKA AKCIJA U BIH

U grupi osumnjičenih za krijumčarenje 7 tona droge i dvojica Hrvata iz Metkovića

Većina osumnjičenika ima prijevozničke tvrtke, a uz Hrvatsku i BiH droga je išla i u druge zemlje EU
Prerađeni spremnici u kojima se prevozila droga

Četvorica državljana BiH i dvojica hrvatskih organizirali su “špeditersku” mrežu opskrbe Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja EU skunkom i marihuanom.

Jučer u 6 sati počela je koordinirana akcija uhićenja na području Mostara, Kiseljaka, Stoca i Travnika, a jedan od osumnjičenih uhićen je u Trebinju. Pripadnici agencije SIPA (Državne agencije za istrage i zaštitu) zaplijenili su oko 250.000 eura, tijekom proteklih 20 mjeseci zaplijenjeno je oko tri tone skunka i marihuane, a terete ih za krijumčarenje ukupno sedam tona raznih vrsta droge. Pomoć u istrazi pružili su i Hrvatska te Crna Gora, a danas, nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja, očekuje se dovođenje osumnjičenih u Više tužiteljstvo u Sarajevu.

- Riječ je o međunarodnoj koordiniranoj akciji i dosad je u više navrata zaplijenjena droga na graničnim prijelazima. Droga je iz Albanije transportirana kamionima, hladnjačama i cisternama koje su imale specijalno prerađene spremnike u kojima se prevozila droga. Sumnja se da je organizator krijumčarenja droge za kilogram marihuane do BiH naplaćivao 100 eura, a do Hrvatske i 240 eura. Osim policije, u akciji su sudjelovali i financijski inspektori - rekao je za Jutarnji list Luka Miladinović, viši inspektor i glasnogovornik SIPA-e.

Kako smo neslužbeno doznali, dvojica uhićenih hrvatskih državljana su s područja Metkovića, a većina osumnjičenih imala je prijevozničke tvrtke. Osim Crne Gore, BiH i Hrvatske, droga je odlazila i u druge zemlje EU, a policija je u više navrata pratila i plijenila pošiljke droge.

Iako nam Miladinović nije u interesu istrage otkrio na kojim su graničnim prijelazima plijenili drogu, doznajemo da je prije nekoliko mjeseci jedna od pošiljki pala na graničnom prijelazu Klek na području PU dubrovačko-neretvanske.

Akcije su vođene po nalogu Tužiteljstva BiH, a asistirali su pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Županije Središnja Bosna i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Tijekom pretresa pronađeno je više stotina tisuća eura, tri kriptirana mobilna telefona (koje su koristili za neometan razgovor unutar njihove grupe), više “običnih” mobitela te određena količina droge. Privremeno su oduzeti automobili i druge stvari za koje se sumnja da su stečene na ilegalan način. Državljani BiH i dva državljana Hrvatske terete se za organizirani kriminal i međunarodni šverc droge.

- Ne, moji sinovi nisu uhićeni, to je dezinformacija. Ja jesam vlasnik prijevozničke tvrtke. Istina, prije nekoliko mjeseci zbog prijevoza droge uhićen je jedan moj rođak - rekao nam je vlasnik jedne prijevozničke tvrtke iz Metkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:58