NEREDI

U ITALIJI ZBOG KORONAVIRUSA IZBILA POBUNA U ZATVORU, ŠEST LJUDI JE POGINULO Zatvorenici provalili u ambulantu i predozirali se, još 18 je u bolnicama

 
 AFP

Šest je osoba poginulo tijekom zatvorskih nereda u Italiji. Do nereda je došlo u znak prosvjeda zbog ograničenja u borbi za sprečavanje širenja koronavirusa, javljaju talijanski mediji. Corriere della sera javlja da je broj mrtvih za sada šest, no očekuje se da će taj broj narasti.

Dužnosnici su javili da su zatvorenici zapalili ćelije u zatvoru u gradu Modena nakon što im je rečeno da će zbog koronavirusa biti obustavljene posjete. Iz zatvorskog kruga širio se gusti crni dim. Na fotografijama s mjesta događaja vidi se kako zatvor nadlijeće i policijski helikopter. Iz istog razloga u subotu je izbila pobuna u zatvoru u Salernu. Pravovremena intervencija službi je spriječila bijeg najmanje 500 zatvorenika tijekom pobune u Modeni. Nakon višesatnog nasilja, neki zatvorenici su upali u zatvorsku ambulantu i ukrali metadon, a smatra se da su najmanje dvije osobe umrle zbog predoziranja drogom.

A Police officers holds off an inmate's relative (L) protesting outside the SantAnna prison in Modena, Emilia-Romagna, in one of Italy's quarantine red zones on March 9, 2020. - Inmates in four Italian prisons have revolted over new rules introduced to contain the coronavirus outbreak, leaving one prisoner dead and others injured, a prison rights group said on March 8. Prisoners at jails in Naples Poggioreale in the south, Modena in the north, Frosinone in central Italy and at Alexandria in the northwest had all revolted over measures including a ban on family visits, unions said. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP)
AFP

Policajci i vojnici koji su prvi ušli u prostorije govore o nerealnim prozorima i devastiranoj zgradi. Boce metadona su bile na zemlji, a dvadesetak zatvorenika je u lošem stanju ležalo na podu.

Talijanska agencija Ansa javlja da su se zatvorenici u Modeni zabarikadirali, dok je u zatvoru u gradu Foggia također izbila pobuna. Nekoliko je zatvorenika uspjelo i pobjeći. Mnogi se penju na vrata i ograde, a na terenu je policija, talijanski karabinjeri i vojnici. Slično je i u zatvoru San Vittore, gdje su se neki zatvorenici popeli na krovove obližnjih kuća.

Fotogalerija: Pobuna talijanskih zatvorenika

Relatives of inmates gather outside the SantAnna prison in Modena, Emilia-Romagna, in one of Italy's quarantine red zones on March 9, 2020. - Inmates in four Italian prisons have revolted over new rules introduced to contain the coronavirus outbreak, leaving one prisoner dead and others injured, a prison rights group said on March 8. Prisoners at jails in Naples Poggioreale in the south, Modena in the north, Frosinone in central Italy and at Alexandria in the northwest had all revolted over measures including a ban on family visits, unions said. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP)
AFP

Corriere della sera javlja da je potvrđeno da su dvojica zatvorenika preminula od predoziranja, treći je pronađen u lošem stanju no uzrok smrti još nije poznat, dok su ostala trojica umrla nakon što su zbog nereda prebačeni u druge zatvore.

A general view shows an ambulance and a tent inside the SantAnna prison in Modena, Emilia-Romagna, in one of Italy's quarantine red zones on March 9, 2020. - Inmates in four Italian prisons have revolted over new rules introduced to contain the coronavirus outbreak, leaving one prisoner dead and others injured, a prison rights group said on March 8. Prisoners at jails in Naples Poggioreale in the south, Modena in the north, Frosinone in central Italy and at Alexandria in the northwest had all revolted over measures including a ban on family visits, unions said. (Photo by Piero CRUCIATTI / AFP)
AFP

Na liječenju se trenutno nalazi još 18 zatvorenika, većinom zbog intoksikacije. Njih šest koji su u najtežem stanju prebačeni su u bolnice kolima hitne pomoći.

Ozlijeđeno je i nekoliko zatvorskih službenika i sedam zdravstvenih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:56