KLIMATSKE PROMJENE

U Izraelu zabilježen jedan od najtoplijih dana u povijesti, živa u termometru skočila na gotovo 50 stupnjeva Celzijevih

 Profimedia, Eyevine

Temperature su u Izraelu u srijedu dosegle rekordne razine te je zabilježena jedna od najviših ikad izmjerenih temperatura u toj zemlji, potvrdio je u četvrtak izraelski metereološki zavod.

Temperatura u Sodomu, u blizini Mrtvog mora, u srijedu je skočila na gotovo 50 stupnjeva Celzijevih, navodi izraelski metereološki zavod.

Tijekom dana na nekoliko lokacija u zemlji izbili su požari. Nekoliko ljudi zadobilo je lakše ozljede te je evakuirano oko 200 kuća.

Temperature su i u obalnoj nizini uz Mediteran dosegnule visokih 42 stupnjeva Celzijevih.

Vlažnost je, s oko 10 do 25 posto u različitim dijelovima zemlje, za ovo doba godine bila neuobičajeno niska.

Najviša temperatura ikad zabilježena je u lipnju 1942., nekoliko godina prije utemeljenja države Izrael 1948., kad je u Tirat Zviju, u dolini grada Beit She'ana, izmjereno 54 stupnjeva Celzijevih.

Meteorološki zavod smatra kako su rekordno visoke temperature povezane s globalnim zatopljenjem te navodi kako rekordne temperature zabilježene u posljednjih nekoliko godina pokazuju kako zatopljenje utječe ne samo na prosječnu temperaturu, već i na one ekstremne.

- Iako je teško pripisati jedan događaj isključivo klimatskim promjenama, prema najboljim procjenama, globalno zatopljenje će se nastaviti te stoga možemo očekivati porast broja ekstremnih toplinskih valova i veću mogućnost bilježenja novih temperaturnih rekorda - poručili su iz zavoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:59