LOŠ POTEZ

U JAVNOST PROCURILA NOVA NEUGODNOST ZA KONTROVERZNOG NOBELOVCA Handke uopće nije austrijski državljanin i to zahvaljujući Slobodanu Miloševiću?

 
Peter Handke
 REUTERS

Je li kontroverzni dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, austrijski pisac Peter Handke, uopće austrijski državljanin? Ili će se nagrada pisati pod imenom danas nepostojeće, kratkotrajne države SR Jugoslavije (trajala je od 1992. do 2003. godine) koju je osnovao Slobodan Milošević od dviju bivših jugoslavenskih republika Srbije i Crne Gore, a danas je njezina pravna sljednica Srbija?

Kako je otkrio istraživački portal The Intercept, Peter Handke, nekadašnji zagovornik velikosrpske agresivne i ratne politike Slobodana Miloševića, u lipnju 1999. godine je u bečkim prostorijama ambasade SRJ dobio putovnicu te države, što je prema austrijskom zakonu prekršaj.

Naime, onaj tko dragovoljno uzima strano državljanstvo gubi austrijsko, odnosno da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo, potrebno je od nadležnih institucija dobiti pismeno odobrenje za to.

Peter Handke, kako se čini, to nije tražio te mu sada, nakon 20 godina, prijeti da ostane na državljanstvu i putovnici države koje više nema. Intercept tvrdi da je presliku Handkeove krnje “jugoslavenske” države našao na “vrlo nepreglednom” siteu nacionalne biblioteke Austrije.

Podsjetimo, Nobelova nagrada za književnost Peteru Handkeu izazvala je val negodovanja ne samo na Balkanu i u zemljama koje su bile pogođene velikosrpskom agresijom, nego i šire zbog njegove podrške ratnoj politici Srbije u 90-ima, dok su neki drugi nastojali dokazati kako treba odvojiti njegove “glupe političke odabire” od književnog opusa.

No, najproblematičnije u nagradi jest to što su u Srbiji Handkeova Nobela shvatili ne samo kao opravdanje nekadašnje agresivne politike, nego i kao dokaz njezine ispravnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:24