RIJEDAK DOKAZ HELENSKOG UTJECAJA

U JERUZALEMU PORED HRAMA OTKRIVENA GRČKA ZLATNA NAUŠICA STARA 2.000 GODINA 'Ovo je prvi put da je ovdje pronađen zlatni nakit iz helenskog vremena'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 09.08.2018. u 21:00

 • Ammar Awad / REUTERS

  Djelatnica Izraelske službe za antikvitete nosi naušnicu staru 2.000 godina

   

  Zlatna naušnica stara više od 2000 godina otkrivena je pored drevnog židovskog hrama u Jeruzalemu i prema izraelskih arheolozima rijedak je dokaz helenskog utjecaja u gradu.

  Četiri centimetra duga naušnica iskopana je na nalazištu izvan zidina Starog grada, oko 200 metara od Brda hrama.

  Ammar Awad / REUTERS

  Lokalitet gdje je pronađena naušnica

   

  U izraelskoj upravi za starine kažu da naušnica odgovara nakitu iz ranog helenskog razdoblja, 3. ili ranog 2. stoljeća prije Krista.

  To je vrijeme između osvajanja grada od Aleksandra Velikog i židovske pobune protiv poganske vlasti, opisane u biblijskoj Prvoj knjizi o Makabejcima.

  Ammar Awad / REUTERS
   
  Ammar Awad / REUTERS

  "Ovo je prvi put da je netko pronašao zlatni nakit iz helenskog vremena u Jeruzalemu", rekao je Yuval Gadot, arheolog sa sveučilišta u Tel Avivu.

  Naušnicu su mogli nositi i bogati muškarci i žene, a vlasnik je vjerojatno bio Grk koji je živio u Jeruzalemu ili lokalni "helenistički židov", dodao je.

  "Kada je povežemo s drugim stvarima možda ćemo bolje razumijeti Jeruzalem i to kako su ljudi ovdje stvarno živjeli", rekao je Gadot.

  Izdvajamo