KRVAVA AKCIJA U BANGLADEŠU

U kampanji protiv droge policija ubila 86, privela 7000 ljudi

 REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Od početka mjeseca bangladeška je policija u sklopu akcije strožeg kažnjavanja trgovaca drogom ubila najmanje 86 osoba, a oko 7000 je privela, zbog čega aktivisti za obranu ljudskih prava strahuju od mogućeg početka rata protiv droge po uzoru na onaj što ga na Filipinima vodi predsjednik države Rodrigo Duterte.

Premijerka Šeik Hasina početkom svibnja odobrila je kampanju borbe protiv narkotika kako bi se stalo na kraj raspačavanju metamfetamina čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na tri milijarde dolara godišnje, izvijestili su vladini izvori. Droga stiže sa sjeverozapada Mjanmara i krijumčari se u susjedni Bangladeš.

"U posljednje vrijeme trgovina drogom je pojačana. Smatramo da bi građani trebali biti na oprezu te bi trebali motivirano djelovati protiv toga. Proces kanimo nastaviti dok u potpunosti ne iskorijenimo trgovinu drogom", kazao je visoki policijski dužnosnik Devdas Batačarja.

Dodao je da je policija u nedjelju uhitila šestero ljudi, među kojima je bio i jedan dvanaestogodišnjak iz mjanmarske zajednice Rohindža muslimana kod kojega je pronađeno 3350 tableta metamfetamina. Uhićen je u glavnome gradu Dhaki.

U sukobima s osobama za koje se pretpostavljalo da su trgovci drogom i policije ubijeno je 86 sumnjivih osoba, rekao je direktor policije.

Borci za ljudska prava strahuju da je Bangladeš način "ratovanja" protiv trgovaca drogom preuzeo od Filipina u kojima su u zadnje dvije godine ubijene tisuće ljudi.

"Vlada Šeike Hasine tvrdi da štiti ljudska prava, pa bi, umjesto da svojim postupcima potiče na usporedbe s jednim tiranskim režimom, trebala pokrenuti neke reforme", smatra direktorica Human Rights Watcha za južnu Aziju, Meenakshi Ganguly. Smatra da bi vlada trebala povesti računa o tomu da su obitelji nekih ubijenih i aktivisti upozorili na to da je riječ o nelegalnim smaknućima.

Ministar unutarnjih poslova Asaduzaman Kan odbacio je navode grupa za zaštitu ljudskih prava. Kazao je da policija nije izvela protuzakonita ubojstva te je dodao da su u akcijama protiv trgovaca drogom ozlijeđeni deseci policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:03