VELIKA POŠILJKA

U KENIJI NESTALO ŠEST MILIJUNA ZAŠTITNIH MASKI ZA NJEMAČKU Ministarstvo pokušava otkriti kako se to dogodilo

 AFP

U Keniji je nestala pošiljka od šest milijuna zaštitnih maski koje su njemačke oružane snage naručile za potrebe njemačkoga zdravstva, javljaju u utorak njemački mediji.

"U Keniji je nestalo šest milijuna naručenih zaštitnih maski", potvrdila je glasnogovornica ministarstva obrane za novinsku agenciju AFP. Ministarstvo trenutno pokušava otkriti "kako se to dogodilo", priopćeno je nadalje.

Ministarstvo je time potvrdilo pisanje Spiegela Online, koji se pozivao na neslužbene izvore, po kojem je Bundeswehr za potrebe njemačkog zdravstva i borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, preko svog odjela za nabavku u Koblenzu, naručio šest milijuna zaštitnih maski, koje su još prošlog petka trebale stići u Njemačku.

No, kako javlja Spiegel Online, maske nikada nisu stigle u Njemačku jer su "nestale" tijekom boravka teretnog zrakoplova u jednoj zračnoj luci u Keniji.

Ne objašnjava se ni otkuda su maske trebale stići u Njemačku, niti zašto je teretni zrakoplov sletio u Keniju.

Ministarstvo obrane objašnjava kako time nije nastala financijska šteta jer je pošiljka trebala biti plaćena tek nakon isporuke. O proizvođača maski je zatraženo da "razjasni novonastalu situaciju".

Spiegel Online spekulira i o tome da se isporučitelj maski možda u međuvremenu, zbog porasta cijena zaštitnih maski na svjetskom tržištu, predomislio te da je pošiljku isporučio kupcu koji je bio spreman platiti više.

Pošiljka od šest milijuna zaštitnih maski trebala je biti prva od više isporuka koje je Bundeswehr naručio za potrebe njemačkog zdravstva.

Predstavnici njemačkih klinika su ovih dana objavili kako bi zalihe zaštitnih maski i odjeće mogle potrajati još jedno "kraće vrijeme".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:14