LOJALNOST DO... KRAJA

U KINI I SPERMA MORA IMATI 'ISPRAVNU IDEOLOŠKU KVALITETU' Nova pravila za donore u bankama muškog sjemena: 'Ako ne volite Partiju, ne dolazite!'

 Profimedia, Sciencephoto RM

Banka muškog sjemena ili sperme sasvim je uobičajena institucija u sustavu javnog zdravstva većine zemalja. Bilo je određenih problema oko toga ima li dijete začeto sjemenom iz banke s vremenom saznati ime svog biološkog oca - većina zemalja im je priznala to pravo. A donor za svoj “trud” i proizvod dobiva novčanu nagradu.

No, donor ne može postati bilo tko: tu mogućnost, kao i kad je riječ o darivanju krvi, imaju medicinski zdravi ljudi. No, Kina je i u tom pogledu napravila novi iskorak. “Treća bolnica Pekinškog sveučilišta” (tako glasi njezin naziv u engleskom prijevodu) objavila je na svojoj WebChat stranici nova pravila za donore sperme. Dakle, muškarci koji se odluče na taj korak ne smiju biti mlađi od 20 niti stariji od 45 godina, ne smiju imati genetske ili zarazne bolesti. I to su uobičajeni zahtjevi koji se lako ispune i potvrde. Medicinski.

Ali, onda stiže kvaka 22. Potencijalni donori moraju imati “ispravne ideološke kvalitete”, navedeno je na službenom WebChatu bolnice. Dodano je i tumačenje: moraju “voljeti svoju socijalističku domovinu, podržavati vodstvo Komunističke partije i biti joj lojalni i uz to moraju biti pristojni građani koji se pridržavaju zakona i koji nemaju političkih problema. Ako ispune ove zahtjeve za svaku će donaciju dobiti 900 dolara.

E sad, problemi sa zakonom se lako riješe, donese se potvrda o nekažnjavanu. Ali, kako li će nesretni donor dokazati da voli svoju socijalističku domovinu? I ima li ta karakteristika ikakve veze s kvalitetom doniranog materijala? Konačno, povijest je dokazala da su često od roditelja dušom i tijelom predanih nekoj ideji nastajala djeca koja su tu istu ideju prezirala pa je čak i rušila.

Da pak poruka i nije idealna shvatili su i bolnici. Naime, upute su objavili u srijedu, a već su ih u petak uklonili. S WebChata, ali upitno je da li ih primjenjuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:40