LIJEČNIČKE EKIPE NA PUTU

U Kini incident sličan zvučnim napadima na Amerikance na Kubi

Američki državni tajnik Mike Pompeo
 Profimedia, Abaca

Izgred kojega je žrtva bio zaposlenik američke vlade u Kini "veoma je sličan" zagonetnim "napadima" na zdravlje američkih diplomata na Kubi, rekao je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Kini izdalo je nešto ranije u srijedu upozorenje jer je taj zaposlenik zadobio oštećenje mozga. Veleposlanstvo je reklo da ne zna što je uzrok simptoma, ni ima li drugih žrtava u zemlji.

"Medicinski simptomi" tog "izgreda" su "veoma slični i potpuno sukladni medicinskim simptomima koje su imali Amerikanci koji su radili na Kubi", rekao je Mike Pompeo obraćajući se parlamentarnom odboru.

"Naše liječničke ekipe dolaze na mjesto događaja" i "pokušavamo shvatiti što se dogodilo u Havani i sada u Kini", dodao je.

Mike Pompeo je rekao da je zatražio "pomoć" kineskih vlasti. "One su obećale da će jamčiti sigurnost američkih diplomata u skladu s obvezama iz Bečke konvencije", rekao je.

Više od dvadeset američkih diplomata na dužnosti u Havani bili su između kraja 2016. i ljeta 2017. žrtve tajnovitih "ciljanih napada" nakon kojih su gubili sluh, patili od vrtoglavice, nesanice i očnih problema. Gdjekad su ih nazivali "zvučnim napadima", ali State Department je bio jako oprezan u vezi s uzrocima simptoma.

SAD ipak smatra kubanske vlasti odgovornima jer nisu bile kadre zajamčiti sigurnost diplomata. Zato je krajem rujna opozvao više od polovice osoblja u svom veleposlanstvu u Havani, potaknuvši novu diplomatsku krizu.

U vezi s istragom o tim "napadima" na Kubi Pompeo je u srijedu rekao da "do sredine idućeg tjedna" očekuje interno izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:35