KSENOFOBNA POBUNA

U KSENOFOBNOM NASILJU NAJMANJE 10 UBIJENIH Eskalacija sukoba u Južnoafričkoj Republici, među ubijenima je i jedan strani državljanin

 
 Marius Bosch / REUTERS

Najmanje 10 osoba, među kojima i jedan strani državljanin, ubijeno je u ksenofobom nasilju ovog tjedna u Južnoafričkoj Republici, rekao je u četvrtak južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, dok se smiruju napetosti s Nigerijom koja se obvezala surađivati s Pretorijom.

Južnoafrička Republika, vodeća industrijska zemlja kontinenta, privlači afričke imigrante u potrazi za boljim životom. Ali zemlja se bori s visokom stopom nezaposlenosti (29 posto) i ogromnim društvenim i gospodarskim nejednakostima, koji često izazivaju ksenofobne osjećaje u toj zemlji.

Predsjednik se u toj ozbiljnoj situaciji naciji obratio putem televizije i rekao da znaju da je "najmanje 10 osoba ubijeno u nasilju i da je među njima jedan stranac", čije državljanstvo nije precizirao.

To su najsnažnije ksenofobne pobune u Južnoafričkoj Republici od 2008. godine kada su u sličnim okolnostima ubijene 62 osobe.

"Obitelji su traumatizirane, životi uništeni", dodao je predsjednik Ramaphosa, koji je istaknuo da "za ksenofobiju nema opravdanja".

Od nedjelje navečer više desetaka dućana koji pripadaju uglavnom strancima vandalizirani su u područjima Johannesburga i Pretorije. Više od 400 osoba je privedeno.

U četvrtak se stanje postupno vraćalo u normalu, rekao je predsjednik.

Scrap metal collectors transport a shell of a burnt car after xenophobic attacks that took place earlier this week in Johannesburg, South Africa, September 5, 2019. REUTERS/Siphiwe Sibeko
Siphiwe Sibeko / REUTERS

Nigerija, gdje su u odgovoru na te napade u Južnoafričkoj Republici napadnute južnoafričke tvrtke, objavila je da želi pronaći rješenje nakon višednevnih napetosti između dviju velikih gospodarskih sila kontinenta.

"Nigerija ne želi pogoršati napetosti", rekao je jedan savjetnik nigerijskog predsjedništva. "Bratski ćemo raditi s Južnoafričkom Republikom na pronalaženju rješenja njihovih problema, koji su postali i naši", dodao je u četvrtak.

Te se izjave kose s onima od srijede kada je Abuja odlučila bojkotirati Svjetski gospodarski forum Afrike koji se ovog tjedna održava u Capu.

U četvrtak ujutro Pretorija je objavila da nakon prijetnji koje su joj upućene privremeno zatvara svoje diplomatske misije u Nigeriji.

Nigerian entrepreneur Basil Onibo, one of the victims of the latest spate of xenophobic attacks looks at the burnt out cars at his dealership in Johannesburg, South Africa, September 5, 2019. REUTERS/Siphiwe Sibeko
Siphiwe Sibeko / REUTERS

Nigerijski ministar vanjskih poslova Geoffrey Onyeama je pokušao pridonijeti smirenju i precizirao da niti jedan Nigerijac nije ubijen tijekom te krize, te da kruže brojne neistinite priče o ubijenim Nigerijcima, a da jedino što pouzdano znaju da su opljačkani dućani koji pripadaju Nigerijcima.

Senegalski predsjednik Macky Sall i nigerijski milijarder Aliko Dangote su pozvali na "odbacivanje mržnje i svih oblika nasilja protiv naše afričke braće".

U Demokratskoj Republici Kongo su konzulat Južnoafričke Republike i jedan dućan napadnuti u Lubumbashiju, drugom gradu zemlje.

Madagaskarska nogometna ekipa je otkazala prijateljsku utakmicu u subotu u Južnoafričkoj Republici zbog zabrinutosti za sigurnost izaslanstva Madagaskara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:36