DOLIJAO

U MAĐARSKOJ UHIĆEN POZNATI NJEMAČKI DESNI EKSTREMIST Pokrenuo internetsku trgovinu oružja za 'zastrašivanje useljenika'

 REUTERS

U Mađarskoj je nakon godina potjere uhićen poznati njemački desni ekstremist Mario Roensch koji je između ostalog pokrenuo internetsku trgovinu oružja za „zastrašivanje useljenika“, javljaju njemački mediji u srijedu.

„Mariu Roenschu se predbacuje da je preko svojeg internetskog portala ‚Migrantenschrek’ (zastrašivanje useljenika) 2016. prodavao plinske pištolje i oružje kojim je moguće ispaljivanje gumenih metaka“, priopćilo je Državno odvjetništvo u Berlinu. U tom razdoblju je, kako je navedeno, prodao gotovo 200 komada oružja.

Postoji osnovana sumnja i da je Mario Roensch stajao iz platformi „Anonymus.Kolektiv“ i „Anonymiusnews“ preko kojih se širila mržnja prema useljenicima i pozivalo na nasilje i vjersku i rasnu mržnju na temelju čega je i uhićen.

Roensch je uz pomoć mađarskih specijalaca i djelatnika berlinskog pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala, uhićen u srijedu rano ujutro u Budimpešti. Istodobno su pretraženi prostori u mjestu Barča na hrvatsko-mađarskoj granici gdje je zaplijenjeno nekoliko računala.

Roensch je upao u oči svojim aktivnim sudjelovanjem na prosvjedima protiv izbjegličke politike Angele Merkel. Sueddeutsche Zeitung piše da je Roensch izabrao Mađarsku za mjesto skrivanja zbog toga jer je prodaja plinskog oružja u Mađarskoj legalna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:22